Mięsa

Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym

Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym

W gęstym kremowym sosie na bazie śmietanki kremówki, serków topionych z koperkiem. Przepyszne danie mięsne, jakim są pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym świetnie komponują się zwłaszcza z makaronem. Z pewnością potrawa ta nie należy do dietetycznych, lecz jest jakże smaczna i do tego daje uczucie sytości na dobre kilka godzin. Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym uważam za obiad doskonały, zwłaczcza w chłodne dni :-)

Domowe pulpeciki lub jak kto woli – klopsiki w sosie serowym, to proste danie obiadowe dla całej rodziny. Polubią je także dzieci. Moja mama robiła podobne i bardzo miło wspominam takie pulpety. Ona jednak robiła puplety w sosie śmietanowo- koperkowym bez serków topionych. Nie podsmażała pulpecików na patelni, tylko wrzucała je do gotującego się bulionu.

Zobacz także → pulpety w sosie pieczarkowym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)

– 1 jajko

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 2-3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– magi do smaku (opcjonalnie)

– ½-¾ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sos śmietanowo-serowy:

– 400 ml bulionu (może być z ew. z kostki)

– 200 ml śmietanki kremówki 30%

– 2 op. serków topionych śmietankowych (200g)

– 1 łyżeczka mąki

– garść świeżego posiekanego koperku

– około ⅓-½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia pulpetów

– olej do smażenia

Jak zrobić pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym?

Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach – dodać do masy. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe pulpeciki i obtaczać w mące.

Pulpety usmażyć na rogrzanym oleju. W garnku zagotować bulion. W ½ szklanki bulionu rozpuścić serki topione i wlać do sosu wraz ze śmietanką. Sos śmietanowo-serowy doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Pulpeciki włożyć  do sosu śmietanowo-serowego i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec w ¼ szklanki wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki, zahartować 3 łyżkami sosu, po czym wlać do pulpetów. Zagotować. Na koniec dodać sosu posiekany koperek. Wymieszać z sosem i wyłączyć gaz. Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym podawać z najlepiej z makaronem i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pulpeciki w sosie śmietanowo-serowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Powiem Ci, że jesteś mega inspiracją obiadową :) Dawno już pulpecików nie robiłam – biorę je na warsztat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close