Mięsa

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Obiad, który nigdy się nie nudzi. Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym, tym razem w wersji ze słodką śmietanką i brązowymi pieczarkami. Jedna z kultowych potraw kuchni polskiej. Stosunkowo łatwa, smaczna i efektowna.

Użyłam brązowej odmiany pieczarek, które lepiej podkreślają charakter tej potrawy. Polecam kupić w sklepie mięsnym gotowe plastry schabu, które nie wymagają rozbijania tłuczkiem.

Zobacz także → roladki w sosie pieczeniowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 700g schabu w plastrach

– 300g pieczarek (najlepiej brązowe)

– 2 cebule

– 200g śmietanki 30%

– 3 ząbki czosnku

– 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka tymianku

– czosnek granulowany

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– smalec do podsmażenia mięsa

– 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek

– 1 łyżka mąki (opcjonalnie)

– maggi

– sól, pieprz

PRZEPIS NA: SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM – ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Gotowy schab w plastrach nie wymaga już rozbijania tłuczkiem, bo zwykle plastry są dość cienkie. Mięso posypać solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz szczyptą czosnku granulowanego. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu do większym ogniu na rumiano, po czym przełożyć do garnka lub większego rondla.

Cebule obrać i pokroić w średnią kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebule zeszklić przez kilka minut na tej samej patelni co mięso, dodając nieco tłuszczu, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, po czym przełożyć do mięsa. Schab zalać wodą, tyle tylko, by zakrywała mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu, trochę soli oraz po łyżeczce majeranku, tymianku i 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Plastry schabu dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W międzyczasie przygotować pieczarki – dokładnie umyć, nie trzeba ich obierać ze skórki, pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć na maśle. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki wraz ze śmietanką do mięsa i dusić jeszcze z kilkanaście minut, aż śmietanka lekko zgęstnieje, a schab będzie wyraźnie kurchy.

Schab zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szklanki wody. Przed wlaniem należy zahartować ją 3-4 łyżami gorącego wywaru z mięsa, następnie wlać i zagotować. Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym na koniec doprawić odrobiną maggi, ewentualnie jeszcze przyprawami. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button