Zupy i kremy

Zupa gulaszowa z kurczakiem

Zupa gulaszowa z kurczakiem

Prosta rozgrzewająca zupa z wkładką mięsną. Pierś z kurczaka się tutaj świetnie nadaje. Zupa gulaszowa z kurczakiem jest nie tylko pożywna za sprawą warzyw i mięsa, do tego syci na długo i jest łatwa z przygotowaniu.

Zobacz takżezupa fasolowa – fasolówka.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1,7 l  bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)

– 450-500 g piersi z kurczaka

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 1 cebula

– biała część pora

– 3 ziemniaki

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 150g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)

– mała cukinia

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 3 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta mielonej ostrej papryki

– 1 łyżeczka suszonego tymianku

– 1 łyżeczka oregano

– olej do podsmażenia

– posiekana natka pietruszki do posypania

– szczypta cukru

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz, maggi

PRZEPIS NA: ZUPĘ GULASZOWĄ – ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Obsypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, por w półskiężyce Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki, marchewki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki i także pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Na patelni rozgrzać olej, napierw podsmażyć cebulę i por. Po kilku minutach dodać cukinię – smażyć około 8 minut, posolić, dodać czosnek, smażyć minutę, następnie przełożyć do garnka. Na patelnię wlać trochę oleju i na większym gazie podsmażyć kurczaka. Przełożyć do garnka.

Mięso wraz z warzywami zalać bulionem, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut.

Następnie dodać mrożoną fasolkę szparagową, pomidory krojone z puszki wraz z całą zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić przyprawami oraz cukrem i dusić do miękkości fasolki i innych warzyw.

Zupę gulaszową z kurczakiem zagęścić 1 czubatą łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody i zahartowaną kilka łyżkami gorącego wywaru. Na koniec dodać do zupy odsączoną kukurydzę. Zupę gulaszową z kurczakiem podawać solo lub z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

Helen G.

Zupa gulaszowa z kurczakiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button