Ciasta i ciasteczka

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Kremowy i wilgotny. Bardzo smaczny sernik na kruchym waniliowym spodzie z brzoskwiniami z puszki i kruszonką. Pewniak wszelkich przyjęć. Sernik ten zawsze wychodzi. Bardzo go lubię. Zamiast typowego serka mascarpone można dać mascarpone karmelowy (widziałam taki w Biedronce). Polecam:-)

Zobacz takżesernik kokosowy. 

(średnia blacha o wym 21×25 cm lub tortownica 26 cm)

Składniki:

Kruchy spód i kruszonka:

– 250g mąki pszennej

– 170g masła

– 2 żółtka

– ½ szklanki cukru

– 1 czubata łyżka cukru waniliowego (20g)

–  2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Masa serowa:

– 1 kg sera w wiaderku

– 250g serka mascarpone (można dać karmelowy)

– puszka brzoskwiń

– 6 jajek

– 2 białka

– 1 1/4 szklanki cukru

– 120g masła

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– olejek cytrynowy

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis na: sernik z brzoskiwniami i kruszonką – etapy przygotowania:

 

Kruchy spód i kruszonka:  do miski wsypać przesianą mąkę, wbić żółtka, dodać posiekane masło, śmietanę, cukry oraz szczyptę soli – zagnieść kruche ciasto, podsypać mąką, owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażalnika.

Część ciasta wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównać, nakłuć widelcem w wielu miejscach, by ciasto równomiernie wyrosło. Ciasto  podpiec przez 15 minut do lekkiego zezłocenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Pozostałe ciasto włożyć z powrotem do zamrażalnika.

Masa serowa: Masło stopić w rondelku i pozostawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrami na gładki puch, następnie dodawać ser partiami i ciągle miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną – ponownie zmiksować. Dodać trochę olejku cytrynowego. Na koniec pozostałe z ciasta 2 białka ubić na sztywno z odrobiną soli – dodać do masy serowej, wymieszać drewnianą łyżką.

Połówki brzoswkiń odsączyć zalewy i pokroić w plasterki. Na podpieczony spód wylać masę serową, następnie wyłożyć plasterki brzoskiń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część schłodzonego kruchego ciasta.

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką wstawić ponownie do piekarnika i piec około 50-60 minut, do zezłoczenia kruszonki i tzw. suchego patyczka. Jeśli sernik zacznie pękać, oznacza, to że się upiekł. Po upieczeniu sernik pozostawić na około 15 minut w wyłączonym piekarniku, by „doszedł”. Po ostudzeniu sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button