Ciasta i ciasteczka

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Bardzo puszysty, z dodatkiem wiórek kokosowych. Prosty sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie, oblany polewą z gorzkiej czekolady i posypany wiórkami kokosowymi. Bardzo lubię go piec, gdyż jestem fanką kokosa. Aby podkręcić smak ciasta, możecie dodać nieco likieru kokosowego np. Malibu lub podobnego.

Sernik kokosowy na herbatnikach jest łatwiejszy i szybszy, niż zagniatanie kruchego ciasta i jego wcześniejsze podpiekanie. Osobiście polecam okrągłe ciasteczka Łakotki Holenderskie z jednego stronuy oblane czekoladą. Są smaczne i łatwo dostępne. W przypadku użycia nieco większej torownicy np. 26 cm możecie zwiększyć ilość jajek o 1-2 oraz ewentualnie ilość śmietanki o 50 ml.

Zobacz także

sernik królewski

styropian, sernik besz sera (na śmietanie).

Tortownica 24 cm

Ciasteczkowy spód:

– 1 opakowanie ciasteczek czekoladowych Łakotki Holenderskie z Biedronki lub podobne (180g)

– 3 łyżki stopionego masła

Masa serowa:

– 1kg sera w wiaderku

– 4 jajka

– 1 1/3 szklanki cukru pudru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2/3 szklanki wiórek kokosowych

– 2 łyżki likieru kokosowego typu Malibu (opcjonalnie)

– 100g miękkiego masła

– 1 budyń waniliowy

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej*

– 200g śmietanki 30%

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

– 80g gorzkiej czekolady

– 3 łyżki śmietanki 30%

– wiórki kokosowe do posypania

*daję tylko wtedy, kiedy dodaję do ciasta likier kokosowy.

Jak zrobić sernik kokosowy?

Ciasteczkowy spód: Masło stopić w rondelku  i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Ciasteczka zmiksować w blenderze na piasek albo utłuc w woreczku przy pomocy tłuczka do mięsa. Roztopione masło dodać do proszku ciasteczkowego i wymieszać. Tortownicę o średniecy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i uklepać przy pomopcy szklanki lub garnuszka. Włożyć tortownicę do lodówki.

Masa serowa: żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrami i miękkim masłem na puch. Następnie dodawać partiami ser z wiaderka, cały czas miksując. Na koniec wsypać budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę zmiksować.

Białka zmiksować na sztywną pianę z odrobiną soli. Śmietankę także ubić na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ewentualnie dodać trochę likieru kokosowego do smaku.

Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej zmielonymi ciasteczkami. Wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175⁰C przez około godzinę. Jak sernik zacznie lekko pękać, to oznacza że jest już upieczony. Wierzch ciasta powinien być ścięty i zarumieniony. Warto sprawdzić ciasto patyczkiem.Gdyby góra ciasta za bardzo się rumieniła, wyłączyć górną grzałkę lub przykryć ciasto pergaminen.

Sernik po upieczeniu pozostawić w nagrzanym piekarniku jeszcze przez jakiś czas. Potem uchylić drzwiczki i potrzymać go jeszcze trochę. Ciasto pozostawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: śmietankę lekko podgrzać na minimalnym gazie, następnie wrzucić czekoladę połamaną na kostki i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową polewą oblać jedynie wierzch sernika i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do lodówki.

Smacznego!

Helen G.

Sernik kokosowy
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button