Sernik kokosowy
Sernik kokosowy
Bardzo puszysty, z dodatkiem wiórek kokosowych. Prosty sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie, oblany polewą z gorzkiej czekolady i posypany wiórkami kokosowymi. Bardzo lubię go piec, gdyż jestem fanką kokosa. Aby podkręcić smak ciasta, możecie dodać nieco likieru kokosowego np. Malibu lub podobnego.
Sernik kokosowy na herbatnikach jest łatwiejszy i szybszy, niż zagniatanie kruchego ciasta i jego wcześniejsze podpiekanie. Osobiście polecam okrągłe ciasteczka Łakotki Holenderskie z jednego stronuy oblane czekoladą. Są smaczne i łatwo dostępne. W przypadku użycia nieco większej torownicy np. 26 cm możecie zwiększyć ilość jajek o 1-2 oraz ewentualnie ilość śmietanki o 50 ml.
Zobacz także
→ styropian, sernik besz sera (na śmietanie).
Tortownica 24 cm
Ciasteczkowy spód:
– 1 opakowanie ciasteczek czekoladowych Łakotki Holenderskie z Biedronki lub podobne (180g)
– 3 łyżki stopionego masła
Masa serowa:
– 1kg sera w wiaderku
– 4 jajka
– 1 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2/3 szklanki wiórek kokosowych
– 2 łyżki likieru kokosowego typu Malibu (opcjonalnie)
– 100g miękkiego masła
– 1 budyń waniliowy
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
– 200g śmietanki 30%
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
– 80g gorzkiej czekolady
– 3 łyżki śmietanki 30%
– wiórki kokosowe do posypania
*daję tylko wtedy, kiedy dodaję do ciasta likier kokosowy.
▌Jak zrobić sernik kokosowy?
Ciasteczkowy spód: Masło stopić w rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Ciasteczka zmiksować w blenderze na piasek albo utłuc w woreczku przy pomocy tłuczka do mięsa. Roztopione masło dodać do proszku ciasteczkowego i wymieszać. Tortownicę o średniecy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i uklepać przy pomopcy szklanki lub garnuszka. Włożyć tortownicę do lodówki.
Masa serowa: żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrami i miękkim masłem na puch. Następnie dodawać partiami ser z wiaderka, cały czas miksując. Na koniec wsypać budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę zmiksować.
Białka zmiksować na sztywną pianę z odrobiną soli. Śmietankę także ubić na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ewentualnie dodać trochę likieru kokosowego do smaku.
Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej zmielonymi ciasteczkami. Wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175⁰C przez około godzinę. Jak sernik zacznie lekko pękać, to oznacza że jest już upieczony. Wierzch ciasta powinien być ścięty i zarumieniony. Warto sprawdzić ciasto patyczkiem.Gdyby góra ciasta za bardzo się rumieniła, wyłączyć górną grzałkę lub przykryć ciasto pergaminen.
Sernik po upieczeniu pozostawić w nagrzanym piekarniku jeszcze przez jakiś czas. Potem uchylić drzwiczki i potrzymać go jeszcze trochę. Ciasto pozostawić do ostudzenia.
Polewa czekoladowa: śmietankę lekko podgrzać na minimalnym gazie, następnie wrzucić czekoladę połamaną na kostki i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową polewą oblać jedynie wierzch sernika i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do lodówki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jeny, jak ja dawno sernika nie robiłam. Ostatnio u mnie ciągle ciasta czekoladowe. Przyda się odmiana.
Ja też dawno nie jadłam sernika, dlatego go upiekłam 🙂 Pozdrawiam !
Witam, zatraciłam się w Twoich przepisach, pięknie podane. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Również podrawiam serdecznie 🙂