Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Jest lekki i orzeźwiający. Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami to ciasto, które uwielbiam jeść latem. Aby idealnie smakowało, musi być dobrze schłodzone w lodówce. Jest łatwe w przygotowaniu. Jeśli lubicie ciasta z galaretką, to wypróbujcie także mój sernik na zimno.
(okrągła tortownica o średnicy 24 cm)
Składniki:
Biszkopt:
– 3 jajka
– ½ szklanki mąki
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki cukru
Krem budyniowy:
– 500ml mleka
– 2 budynie waniliowe
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– ½ szklanki cukru
– 1 kostka margaryny
Dodatkowo:
– 2 galaretki truskawkowe (zrobić nie według przepisu na 1 l wody, tylko na 700ml)
– ok. 300g truskawek
▌Jak zrobić biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami?
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier nadal miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane mąki i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170˚C do suchego patyczka. Ostudzić.
Krem budyniowy: ½ szklanki mleka odlać do miseczki, w której rozmieszać budynie i cukry. Resztę mleka zagotować w rondelku. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie i chwilę pogotować, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Galaretki zalać 700 ml wrzątku, rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki, by szybciej stężały. Truskawki umyć, obrać i przekroić na pół jeśli są duże. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, na to ułożyć gęsto truskawki. Jeśli galaretki jeszcze nie stężały (trwa to dość długo) włożyć biszkopt z kremem na razie do lodówki. Galaretki wylać na ciasto jak będą widocznie tężeć. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Podawać, jak galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Smaczny i prosty,lubię takie przepisy:)
Oj tak..szkoda, że sezon truskawkowy się kończy..ciasto wygląda smakowicie..zapraszam do akcji Truskawkowy Tydzień.
niestety sezon truskawkowy już za nami ;( ale zawsze można dodać truskawki mrożone.