Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami


DSCN2125

Kończy się powoli sezon na truskawki, które wprost uwielbiam. Codziennie spożywam te owoce zarówno solo lub w formie koktajlu. Postanowiłam wykorzystać je również do ciasta. Biszkopt, krem i truskawki zatopione w galaretce to świetna propozycja na letni deser. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Warunek konieczny: musi być schłodzone w lodówce. Gorąco polecam:)

DSCN2125

(okrągła tortownica o średnicy 24 cm)

Składniki:
Biszkopt:

– 3 jajka

– ½ szklanki mąki

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

– ½ szklanki cukru

 

Krem budyniowy:

– 500ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 1/2 szklanki cukru

– 1 kostka margaryny

Dodatkowo:

– 2 galaretki truskawkowe (zrobić nie  według przepisu na 1 l wody, tylko na 700ml)

– ok. 300g truskawek

1.    Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier nadal miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane mąki i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę  o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 ˚C do suchego patyczka. Ostudzić.

 
2.    Krem budyniowy: ½ szklanki mleka odlać do miseczki, w której rozmieszać budynie i cukry. Resztę mleka zagotować w rondelku. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane budynie i chwilę pogotować, stale mieszając aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

 
3.    Galaretki zalać 700 ml wrzątku, rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki, by szybciej stężały.

 

4.    Truskawki umyć, obrać i przekroić na pół jeśli są duże.

 
5.    Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, na to ułożyć gęsto truskawki. Jeśli galaretki jeszcze nie stężały (trwa to dość długo) włożyć biszkopt z kremem na razie do lodówki. Galaretki wylać na ciasto jak będą widocznie tężeć. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Podawać, jak galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

Helen

DSCN2100DSCN2098

Poprzedni Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
Nastepny Orzeźwiający napój cytrynowo-miętowy

3 komentarze

  1. Mariola
    7 lipca 2012
    Odpowiedz

    Smaczny i prosty,lubię takie przepisy:)

  2. wspólnegotowanie
    8 lipca 2012
    Odpowiedz

    Oj tak..szkoda, że sezon truskawkowy się kończy..ciasto wygląda smakowicie..zapraszam do akcji Truskawkowy Tydzień.

  3. mare-k1961
    7 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    niestety sezon truskawkowy już za nami ;( ale zawsze można dodać truskawki mrożone.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *