Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych


Jeśli macie dość tradycyjnych schaboszczaków, to polecam zrobić kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych a ‚la KFC. Panierka jest złocista i niesamowicie chrupiąca. Zamiast schabu możecie użyć także piersi z kurczaka, bądź z indyka. Polecam :-) Fani bardziej wyrazistych smaków mogą wzbogacić kotlety dodatkiem ostrej papryki  albo sosu tabasco.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 kotlety schabowe

– pokruszone płatki kukurydziane

Ciasto:

– 1 jajko

– ¾ szklanki mleka

– mąka

– 1/2 łyżeczki majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

–  1/3-1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Kotlety robić tłuczkiem. Posolić, dodać pieprz.  Przekroiłam je na pół, by były mniejsze porcje.

Ciasto: do miski wbić jajko, dodać mleko i tyle mąki by powstało dość gęste ciasto (gęstsze od naleśników). Posolić, popieprzyć, dodać mieloną słodką paprykę i majeranek. Płatki pokruszyć w dłoniach do miseczki. Każdy kotlet zanurzyć wpierw w cieście, potem w płatkach.  Smażyć kotlety na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż z każdej strony będą złocisto-brązowe.  Podawać z  ketchupem, ulubioną surówką i ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-schabowe-w-panierce-z-platkow-kukurydzianychkotlety-schabowe-w-panierce-z-platkow-kukurydzianych2kotlety-schabowe-w-panierce-z-platkow-kukurydzianych1
loading...
loading...
Poprzedni Sałata z pomidorem i słonecznikiem
Nastepny Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

8 komentarzy

  1. didi91
    6 września 2012
    Odpowiedz

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! :)
    Apetycznie.

  2. Łukasz
    3 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Pieprzu cayenne ,i deczko przyprawy do kurczaka :) wyśmienite :) panierka musi byc dosc wyrazna w smaku z papryką słodką jak dla mnie za słaba .ogólnie pycha warto :) pozdrawiam :)i smacznego :)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Dobry pomysł, wypróbuję:-) dziękuję za cenną sugestię.

  3. katjusza
    19 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Wypróbowałam ze schabem, bardzo dobre kotleciki i o niebo lepsze od zwykłego schaboszczaka :D

    • Helen G.
      Helen G.
      19 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Mnie również bardzo smakują:) Cieszę się, że przypadły Ci do gustu*)

      • katjusza
        28 stycznia 2016
        Odpowiedz

        A ja dziękuję za prosty, szybki, konkretny i zrozumiale napisany przepis, który w dodatku wychodzi :D Przeglądałam bloga i chyba zabawię tu na dłużej. Wydaje się bardzo pomocny, zwłaszcza dla osób mało doświadczonych w kuchni, takich jak ja :) Obecnie w lodówce chłodzi się ciasto serowo-jabłkowe :D Czekam z niecierpliwością :D

  4. Zgafija
    27 marca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo prosty i smaczny myk.najwięcej kłopotu miałem z zaszlachtowaniem świni.mogłbym przysiąc że płakała gdy podrzynałem jej gardło.ale kotlety wyborne

    • Helen G.
      Helen G.
      27 marca 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się, że kotlety smakowały :-) Aby były bardziej wyraziste w smaku można dodać nieco ostrej papryki :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *