Mięsa

Tradycyjne kotlety schabowe

Tradycyjne kotlety schabowe

Wraz z ziemniakami i kapustą zasmażaną, stanowią typowy polski obiad. Kotlety schabowe gościły w moim rodzinnym domu dość często. Typowe kotlety z tłuczonego schabu z czasem w wielu domach zostały zastąpione mięsem z piersi kurczaka lub z indyka. Obie wersje są smaczne. Choć przyznam, że czasem mam ochotę na typowego schabowego.

Serdecznie polecam wam również inne smaczne wersje kotletów schabowych:

kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

kotlety Twardowskiego.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 70 dag schabu bez kości

– 2 jaja

– 2-3 łyżki mleka

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i majeranku

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta i mąka do obtoczenia kotletów

Jak zrobić tradycyjne kotlety schabowe?

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok.1 cm, po czym robić każdy kotlet z dwóch stron tłuczkiem. Posolić z obu stron, posypać pieprzem. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać odrobinę soli, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kotlety obtaczać najpierw w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Kotlety schabowe podawać z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub z surówką z białej kapusty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

tradycyjne-kotlety-schabowe2
+ 2
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close