Tradycyjne kotlety schabowe


Tradycyjne kotlety schabowe gościły kiedyś często w moim rodzinnym domu. To tradycyjny polski obiad. Typowe schabowe zostały z czasem zastąpione mięsem z kurczaka lub z indyka. Smak klasycznego schabowego z kapustą zasmażaną i ziemniakami jest dla mnie bezcenny i zawsze będzie wywoływał uśmiech na twarzy :-)

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– 70 dag schabu bez kości

– 2 jaja

– 2 łyżki mleka

– słodka papryka, mielona kolendra, majeranek

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

– bułka tarta i mąka do obtoczenia kotletów

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok.1 cm, po czym robić każdy kotlet z dwóch stron tłuczkiem.  Posolić z obu stron. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać odrobinę soli,  pieprz, szczyptę kolendry, słodkiej papryki i majeranku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kotlety obtaczać najpierw w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć  na niedużym ogniu  na złoty kolor. Najlepiej smakuje kapustą zasmażaną i ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tradycyjne-kotlety-schabowe1tradycyjne-kotlety-schabowe2
loading...
loading...
Poprzedni Ryba w cieście tymiankowo-bazyliowym
Nastepny Zupa-krem z kukurydzy

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Klasyka :)
    KAzdy chyba lubi schabowe ,nasze polskie dania są najsmaczniejsze:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *