Ryba w cieście


Ryba w cieście

Panierką jest tutaj ciasto naleśnikowe, nieco gęstsze jak na naleśniki. Ryba w cieście to świetna alternatywa dla typowych filetów smażonych w bułce tartej lub w mące. Warto doprawić ciasto ziołami, które dobrze komponują się z rybą np. tymiankiem i bazylią. Polecam wam także mój przepis na rybę w cieście piwnym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg dowolnej ryby (np. sola, dorsz, morszczuk)
– sok z cytryny
– sól, biały pieprz

Ciasto naleśnikowe:
– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki mleka
– 2 jaja
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1 płaska łyżeczka bazylii
– sól, pieprz

Jak zrobić rybę w cieście?

Umyte i osuszone filety dowolnej ryby natrzeć solą i białym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 15-30 minut do lodówki. W między czasie z podanych składników przy pomocy miksera przygotować ciasto. Jeśli będzie za gęste dodać wody albo mleka. Każdy filet maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smażoną rybę w cieście podawać z frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

ryba-w-ciescie-tymiankowo-bazyliowymryba-w-ciescie-tymiankowo-bazyliowym1
loading...
Poprzedni Zupa-krem z pomidorów
Nastepny Tradycyjne kotlety schabowe

1 Comment

  1. jadalnepijalne
    12 września 2011
    Odpowiedz

    Ciekawe ciasto. Podoba mi się!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *