Ryba w cieście piwnym


Przedstawiam ciekawy pomysł na obiad – rybę smażoną w cieście piwnym. Niestety danie to nie należy do dietetycznych i jest dosyć ciężkostrawne. Dlatego szklaneczka dobrego piwa jest tutaj bardzo wskazana. Potrawa nie jest też ekonomiczna, bo na jednorazowe smażenie schodzi prawie butelka oleju. Walory smakowe ryby w cieście piwnym zrekompensują nam jednak wszelkie niedogodności.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– ok. 1 kg dowolnej ryby (dałam solę)

– 2 szklanki mąki

– 2 jajka

– 1,5 szklanki piwa

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie lub inna dowolna przyprawa np. bazylia, tymianek

– sok z cytryny

– olej do smażenia

Filety opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są duże podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować ze sobą piwo, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać nieco piwa lub mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W głębokiej patelni (używam woka) rozgrzać porządnie olej (nalać go dość sporo). Ryba ma w nim pływać. Kawałki ryby maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia z dwóch stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Rybę podawać z surówką i frytkami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ryba-w-ciescie-piwnymryba-w-ciescie-piwnym1ryba-w-ciescie-piwnym2
loading...
loading...
Poprzedni Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)
Nastepny Sernik na zimno

2 komentarze

  1. Cyanna
    24 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Czy ryba może być mrożona czy musi być świeża?

    • Helen G.
      Helen G.
      24 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Oczywiście, że może być mrożona, tylko trzeba ją wcześniej rozmrozić.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *