Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)


Uwielbiam pastę serową, zwłaszcza w wersji na ostro z dodatkiem chili i czosnku. Robię ją bardzo często i smaruję  kanapki na śniadanie lub kolację. Wystarczy wymieszać ze sobą ugotowane jajka i ser żółty, starte na tarce o drobnych oczkach oraz majonez. Jeśli obawiacie się przykrego zapachu po czosnku (podobno niweluje go posiekana natka pietruszki), możecie go pominąć, choć niewątpliwie podkreśla jej smak i charakter :-)

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 20 dag sera żółtego

– 4 jajka (ugotowane na twardo)

– 1 łyżka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– 2-3 łyżki majonezu

–  posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek

– sól, pieprz cayenne (chili)

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.  Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka obrać i także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do pasty dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek lub inną zieleninę.  Doprawić do smaku solą i szczyptą chili. Pastą smarować kanapki.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

pasta-z-zoltego-sera-i-jajek-serowapasta-z-zoltego-sera-i-jajek-serowa1
loading...
loading...
Poprzedni Kruche rogaliki
Nastepny Ryba w cieście piwnym

4 komentarze

  1. milenasy
    29 stycznia 2014
    Odpowiedz

    pyszna pasta,własnie się zajadam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:)

  2. Przemek
    31 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Ja do takiej pasty czasem dodaję kawałek ryby wędzonej i dużo pieprzu. Rewelacyjny smak.

    • Helen G.
      Helen G.
      31 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Ciekawa alternatywa, z chęcią wypróbuję:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *