Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa
Aksamitna, bo z dodatkiem masła. Zupa kalafiorowa najsmaczniejsza jest z dodatkiem jarzyn i dużą ilości natki pietruszki. Taką gotowała moja mama. Zupa z kalafiora może być ugotowana także na mrożonych warzywach. W sklepach można kupić nawet gotowe mieszanki. Osobiście jednak staram się wybierać świeże warzywa.
Zupa kalafiorowa bardzo zyska na smaku jeśli doda się do niej dużo gęstej śmietany i trochę masła. Wówczas staje się zabielana. Zupa kalafiorowa jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekkostrawna. Jest zwykle bardzo lubiana przez dzieci 🙂
Zobacz też → zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem.
(Dla 4-5 osób)
Składniki
– 1 kalafior
– 2 l wody
– 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka masła
– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200g)
– 2 łyżki mąki
– 1 pęczek natki pietruszki
– maggi
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę kalafiorową?
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na 2 łyżkach oleju. Następnie dodać marchewki, pietruszkę i seler. Smażyć 2-3 minuty.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kalafior podzielony na różyczki. Warzywa dusić przez około 20 minut, do miękkości. Można ewentualnie dodać kostkę rosołową, choć nie jest to konieczne.
Zupę doprawić solą, pieprzem i maggi. W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, połączyć ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Następnie wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Na koniec dodać 1 łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Zupę kalafiorową podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć