Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem


Zupełnie niedawno odkryłam awokado w kuchni. Debiut swój miało przy okazji pasty z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Bardzo polubiłam obecność tego owocu w potrawach. Poza tym jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado bogate jest w witaminy A, B1, B2, B5, C, E, PP, K, H oraz minerały takie jak wapń, fosfor czy potas.

Konsystencja pasty zależy od naszych upodobań. Możemy zetrzeć jajka i awokado na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Ja osobiście wolę wersję grubiej pokrojoną. Prażony sezam dodaje paście ciekawego smaku ;-) Pasta typowo wiosenna. Idealna do nadziewania jajek na Wielkanoc, jak te faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera. Wówczas pozostałe żółtka dodajemy do pasty. Najlepiej aby była ona wtedy drobno zmielona.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 4 jajka

– 1 dojrzałe awokado

– 3 łyżki sezamu

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– 1 łyżka majonezu

– szczypiorek do dekoracji

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić w niedużą kostkę. Awokado obrać ze skórki i także pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Sezam podprażyć na suchej patelni, delikatnie posolić, dodać do pozostałych składników. Dodać majonez. Doprawić pastę solą i pieprzem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Podawać posmarowaną na pieczywie ;)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-z-jajek-i-awokado-z-prazonym-sezamem3pasta-z-jajek-i-awokado-z-prazonym-sezamem1pasta-z-jajek-i-awokado-z-prazonym-sezamem
loading...
loading...
Poprzedni Pieczona szynka miodowo-musztardowa
Nastepny Pieczona biała kiełbasa palce lizać!

6 komentarzy

  1. Adrianna
    23 marca 2015
    Odpowiedz

    To wszystko tak wygląda że aż mi zaburczało w brzusiu :p

  2. healthy maniacs
    23 marca 2015
    Odpowiedz

    uwielbiam wszelkie pasty! sama robię pastę jajeczną z awokado, pomysł z dodatkiem sezamu jest świetny :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 marca 2015
      Odpowiedz

      Też tak uważam, polecam zrobić pastę z dodatkiem sezamu :)

  3. Tyiu
    27 marca 2015
    Odpowiedz

    Świetna :-). Wygląda pysznie.

  4. Sybilla
    16 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    O matko! Chyba dzisiaj zrobię!

    • Helen G.
      Helen G.
      16 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Zachęcam do spróbowania. Jeśli wolisz gładką konsystencję pasty, to możesz zetrzeć jajka i awokado na tarce o małych oczkach :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *