Pasta z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów


Do zrobienia tej pasty natchnęła mnie moja bratowa. Jako, że jestem fanką kaszy jaglanej, którą jadam regularnie z jogurtem, bananem i bakaliami [przepis] oraz suszonych pomidorów, postanowiłam wypróbować przepis. Pasta jest bardzo odżywcza z racji obecności awokado, a także sycąca. Powinna mieć wyrazisty smak, z uwagi na z założenia mdłe awokado. Warto więc wzbogacić ją ząbkiem czosnku i przyprawami, polecam tutaj zioła prowansalskie, kurkumę oraz chili. Podprażone ziarna słonecznika dodają natomiast ciekawego posmaku potrawie. Zachęcam do spróbowania :)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ szklanki kaszy jaglanej

– 1 dojrzałe awokado

– ½ niedużego słoiczka suszonych pomidorów w oleju

– ½ pęczka natki pietruszki

– 1 ząbek czosnku

– 4 łyżki ziaren słonecznika lub dyni

– kurkuma

– ok. ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– sól, chili

Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zalać wodą 1-1,5 cm powyżej powierzchni kaszy, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Awokado obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, dodać odsączone pomidory, posiekaną natkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz ugotowaną kaszę. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli, dodać do pasty i także zmiksować. Na koniec doprawić pastę solą, chili, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Podawać posmarowaną na pieczywie.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-z-kaszy-jaglanej-awokado-i-suszonych-pomidorow3pasta-z-kaszy-jaglanej-awokado-i-suszonych-pomidorowpasta-z-kaszy-jaglanej-awokado-i-suszonych-pomidorow2
loading...
loading...
Poprzedni Sos pieczeniowy ciemny
Nastepny kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

6 komentarzy

  1. Prawie Żona
    5 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie! :) Chyba już wiem co jutro zrobię na śniadanie :D

  2. Szefowa w swojej kuchni ;-)
    5 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Wszystkie składniki bardzo lubię. Zapisuję. :)

  3. foodmania
    5 stycznia 2015
    Odpowiedz

    pasty na bazie kaszy są pyszne!

    • Helen G.
      Helen G.
      6 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Zgadzam się:-)

  4. beti
    13 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Moje smaki, więc na pewno taka pasta by mi bardzo smakowała :)

  5. ulik
    19 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Ja też jadam kaszę jaglaną na słodko i właśnie czegoś szukałam na ostro, dzięki za przepis :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *