Sos pieczeniowy ciemny


Sos pieczeniowy, czyli powstały podczas pieczenia (lub ewentualnie duszenia) mięsa. To zwykle połączenie marynaty ziołowej, cebuli, czerwonego wytrawnego wina, wody oraz soków z mięsa. Sos ten jest niezwykle aromatyczny, ciemny i kremowy w konsystencji. Nieporównywalnie smaczniejszy od kupnego z torebki ;-)

Składniki:

– wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki w ziołach prowansalskich (zwykle pozostaje mi go niedużo ok.1/2 szklanki, bo większość odparowuje podczas pieczenia.

– 1-2 szklanki wody

– 1-2 łyżki mąki

– sól, pieprz

– przyprawy (opcjonalnie, choć jeśli używamy marynaty do mięsa oraz wina, nie są potrzebne)

Wywar z pieczenia mięsa zagotować ze szklanką wody w rondelku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, mieszając. Gorący sos przecedzić przez sito. Polewać nim plastry upieczonego mięsa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-pieczeniowy-ciemny3sos-pieczeniowy-ciemny2sos-pieczeniowy-ciemny1sos-pieczeniowy-ciemny
loading...
loading...
Poprzedni Sałatka śledziowa
Nastepny Pasta z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów

2 komentarze

  1. Urszula
    7 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Nadmiar sosu można zamrozić w torebkach na kostki lodu, rozmrażać w razie potrzeby, pozdrawiam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Dobry pomysł, dziękuję za radę:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *