Sosy

Sos pieczeniowy ciemny

Sos pieczeniowy ciemny

To aromatyczny wywar powstały podczas pieczenia lub ewentualnie duszenia mięsa. Sos pieczeniowy ciemny jest zwykle połączeniem marynaty ziołowej, cebuli, czerwonego wytrawnego wina, wody oraz soków z mięsa. Ma fajną kremową w konsystencję. Moim zdaniem domowy sos pieczeniowy jest nieporównywalnie smaczniejszy od kupnego z torebki 😉

Składniki:

– wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki w ziołach prowansalskich (zwykle pozostaje mi go niedużo ok.1/2 szklanki, bo większość odparowuje podczas pieczenia.

– 1-2 szklanki wody

– 1-2 łyżki mąki

– sól, pieprz

– przyprawy (opcjonalnie, choć jeśli używamy marynaty do mięsa oraz wina, nie są potrzebne)

Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny?

Wywar z pieczenia mięsa zagotować ze szklanką wody w rondelku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, energicznie mieszając. Gorący sos przecedzić przez sito. Sosem pieczeniowym ciemnym polewać plastry upieczonego mięsa.

Smacznego!

Helen G.

Sos pieczeniowy ciemny
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button