Sos tatarski


Sos tatarski

Idealny zarówno do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jajek czy śledzi. Domowy sos tatarski jest smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, bo pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków. Można wzbogacić go dodatkiem kaparów. Sos tatarski jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jest również znany we Francji, Austrii a także w Anglii i Australii, gdzie podaje się go do ryby z frytkami zwanej fish &chips.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 3 ogórki konserwowe

– 6 marynowanych grzybków (np. pieczarki, borowiki)

– 2 jajka

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki majonezu

– 3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)

– 1 łyżeczka musztardy

– 1-2 łyżeczki tartego chrzanu

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić sos tatarski?

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Ogórki, grzybki, cebulę i szczypiorek  również dość drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z jogurtem, bądź śmietaną i  warzywami. Doprawić sos smaku solą, pieprzem, musztardą, chrzanem i szczyptą cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tatarski podawać do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jaj na twardo, frytek albo śledzi.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-tatarskisos-tatarski2sos-tatarski1
loading...
Poprzedni Kasza jaglana z jogurtem i owocami
Nastepny Francuski chleb Saveur

1 Comment

  1. Urszula
    8 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Dziś widzę już drugi przepis tego sosu, chyba się skuszę, by go zrobić :) Mam grzybki marynowane jeszcze z zeszłego roku to akurat sie tu przydadzą :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *