Sos tatarski

Sos tatarski
Idealny zarówno do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jajek czy śledzi. Domowy sos tatarski jest smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, bo pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków. Można wzbogacić go dodatkiem kaparów. Sos tatarski jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jest również znany we Francji, Austrii a także w Anglii i Australii, gdzie podaje się go do ryby z frytkami zwanej fish &chips.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 3 ogórki konserwowe
– 6 marynowanych grzybków (np. pieczarki, borowiki)
– 2 jajka
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)
– 1 łyżeczka musztardy
– 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
– szczypta cukru
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sos tatarski?
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Ogórki, grzybki, cebulę i szczypiorek również dość drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z jogurtem, bądź śmietaną i warzywami. Doprawić sos smaku solą, pieprzem, musztardą, chrzanem i szczyptą cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tatarski podawać do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jaj na twardo, frytek albo śledzi.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Dziś widzę już drugi przepis tego sosu, chyba się skuszę, by go zrobić :) Mam grzybki marynowane jeszcze z zeszłego roku to akurat sie tu przydadzą :)