Sos tatarski


Dziś propozycja na pyszny, domowy sos tatarski, idealny zarówno do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jajek czy śledzi. Półki w sklepach aż uginają się od gotowych słoików różnych marek. Ale jednak ten domowy jest smaczniejszy i zdrowszy (pozbawiony konserwantów).  Że też wcześniej nie wpadłam na pomysł, by sama przyrządzać sos tatarski ;-)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 3 ogórki konserwowe

– 6 marynowanych grzybków (np. pieczarki, borowiki)

– 2 jajka

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki majonezu

– 3 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)

– 1 łyżeczka musztardy

– 1-2 łyżeczki tartego chrzanu

–  2 łyżki posiekanego szczypiorku

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie drobno posiekać. Ogórki, grzybki, cebulę i szczypiorek  również dość drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z jogurtem, bądź śmietaną i  warzywami. Doprawić sos smaku solą, pieprzem, musztardą, chrzanem i szczyptą cukru. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tatarski podawać do kanapek, wędlin, mięs na zimno, jaj na twardo, frytek czy śledzi.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-tatarskisos-tatarski2sos-tatarski1
loading...
loading...
Poprzedni Kasza jaglana z jogurtem i owocami
Nastepny Francuski chleb Saveur

1 Comment

  1. Urszula
    8 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Dziś widzę już drugi przepis tego sosu, chyba się skuszę, by go zrobić :) Mam grzybki marynowane jeszcze z zeszłego roku to akurat sie tu przydadzą :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *