Potrawy mącznePotrawy ŚwiąteczneWegetariańskie

Uszka na Wigilię

Uszka na Wigilię

Wraz z barszczem stanowią jedną z czołowych wigilijnych potraw. Aromatyczne, pachnące grzybami, domowe uszka na Wigilię, są nieporównanie smaczniejsze od tych gotowych ze sklepu. Może nie mają tak perfekcyjnego kształtu ale zapewniam was, że są o niebo lepsze od tych robionych taśmowo. Warto poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie.

Polecam ulepić uszka np. na tydzień przed świętami i zamrozić. Wówczas zaoszczędzimy sobie czasu w przedświątecznym ferworze.

Do przygotowania uszek na Wigilię robi się takie same ciasto, jak na pierogi. Najlepiej, aby było ono cienko rozwałkowane. Farsz grzybowy natomiast możecie zrobić z samych suszonych grzybów, bądź mieszany – z pieczarek i dodatku suszonych grzybów, jak kto woli. Wywar pozostały z gotowania suszonych grzybów warto wykorzystać do wigilijnego barszczu czerwonego, sosu grzybowego albo zupy grzybowej.

(około 90 sztuk)

Ciasto:

– 500 g mąki pszennej

– ok.1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz grzybowy (można zrobić go z samych suszonych grzybów lub mieszanki świeżych pieczarek i dodatku grzybów suszonych)

– 200g suszonych grzybów lub 250g pieczarek +1opakowanie suszonych grzybów (20g) np. borowików czy prawdziwków

– 1 cebula

– 1 łyżka masła

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, pieprz

Jak zrobić uszka na Wigilię?

Farsz: Suszone grzyby przepłukać i zalać w rondelku niewielką ilością wody. Pozostawić na noc. Następnie gotować na malutkim gazie w tej samej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odsączyć i bardzo drobno pokroić. Wywar pozostawić. Przyda się jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej czy sosu grzybowego. Jeśli robimy farsz z pieczarkami, umyć je i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać.

Na maśle najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać ugotowane i drobno posiekane grzyby. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odlać nadmiar wody. Przełożyć do miski. Odstawić.

Ciasto: Mąkę przesiać najlepiej do dużej miski, posolić, dodać olej. Powoli wlewać gorącą wodę. Wstępnie wyrobione ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać do momentu, aż stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na cienki placek o grubości ok.2-3 mm (tak jak na pierogi).

Resztę ciasta przykryć folią spożywczą. Małą szklaneczką o średnicy 4 cm wykrawać kółeczka. Na każde nakładać niewielką ilość farszu. Zlepiać brzegi jak w przypadku pierogów. Następnie połączyć ze sobą dwa końce i dokładnie zlepić.

Uszka kłaść na blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z kilkoma kroplami oleju. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty od momentu wypłynięcia, po czym delikatnie wyławiać łyżką cedzakową na talerze. Ostudzone uszka, wycierać papierowym ręcznikiem i włożyć do pojemników. Uszka można także zamrozić. Uszka podawać z wigilijnym barszczem czerwonym.

Smacznego!

Helen G.

Uszka na Wigilię
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. U mnie uszka to tylko na święta są. Może temu tak się wyczekuje tego barszczu z uszkami ? W tym roku będę na święta u rodziców ! Moja mama robi najlepsze uszka 😀 Mniam mniam 😉 Narobiłaś smaku !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button