Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą


Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą

Pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i podsmażoną cebulą ma przyjemny słodkawy posmak. Dodatek czosnku, mielonej słodkiej papryki i majeranku dodaje jej wyrazistości. Pasta z kaszy jaglanej jest bardzo pożywna i sycąca, do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.

Kasza jaglana jest uznawana za z najstarszych kasz. Wytwarza się ją z ziaren prosa. Kasza ta jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę oraz sole mineralne (żelazo, fosfor, wapń, magnez, miedź, selen i mangan). Obfituje także w łatwo przyswajalny krzem. Kasza jaglana działa również zasadotwórczo, czyli wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jako jedna z nielicznych kasz, kasza jaglana nie zawiera glutenu.

Może zainteresuje was również pasta z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– ½ szklanki kaszy jaglanej

– 1 cebula

– 1 jabłko

– 2 łyżki masła lub oleju

– 2 ząbki czosnku

– 1,5 łyżeczki majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą?

Kaszę jaglaną przelać na sicie wrzątkiem, by pozbyć się nadmiaru goryczki. Zalać 1 szklanką wody. Dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy kasza całkowicie wchłonie wodę, wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem, aby doszła.

Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 2 łyżkach masła lub oleju najpierw podsmażyć cebulę. Następnie dodać starte jabłko, roztarty w palcach majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Smażyć 1 minutę. Połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą podawać do smarowania pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Babka piaskowa
Nastepny Ciasteczka z czekoladą

14 komentarzy

  1. Dorota z kobietytomy.pl
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    z jabłkiem bym zjadła, ale z cebulą nie…jakoś nie pasuje mi takie połączenie smaków

  2. Agnieszka
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Ciekawie to zrobiłaś. Bardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Polecam spróbować:)

  3. Ania
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawa pasta :) takiej nie jadłam :) u nas popularna to jest z makreli i jajka :)

  4. aknezz
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Lubię jeść kaszę jaglaną, więc możliwe, że taka pasta również by mi zasmakowała :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Polecam :-)

  5. Malwina
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie zdrowsze pasty kanapkowe. Chętnie spróbowałabym Twojej. Obowiązkowo z pokrojonym w plasterki ogórkiem małosolnym :)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 marca 2018
      Odpowiedz

      Tak, ogórek też by tutaj pasował :-)

  6. Ervisha
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Ciekawa pasta :)

  7. agata
    5 marca 2018
    Odpowiedz

    Jak zawsze zaskakujesz kulinarnymi połączeniami :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 marca 2018
      Odpowiedz

      Miło mi, że tak uważasz :-)

  8. Marzena
    6 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo fajna pasta :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 marca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję i polecam spróbować :)

  9. Magda
    7 marca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł, takiej pasty jeszcze nie jadłam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *