Zupa mleczna z makaronem
Zupa mleczna z makaronem
Podawana dzieciom w domach i w przedszkolach na śniadanie oraz seniorom i chorym w szpitalach. Zupa mleczna niegdyś była też jedną z podstawowym potraw serwowanych w barach mlecznych.
Zupa mleczna z makaronem, płatkami owsianymi, ryżem, kaszą manną albo z kluskami lanymi znów powraca do łask. Jedni ją uwielbiają, inni nie nawidzą. Wielu z nas zupa mleczna kojarzy się z czasami dzieciństwa i obrzydliwymi kożuchami od mleka. Nie powstaną, jeśli nie dopuścimy do zagotowania mleka. Wystarczy, że mleko będzie gorące lecz nie wrzące.
Skąd tak duża popularność zupy mlecznej? Prosta zupa mleczna to mleko, najlepiej tłuste, makaron bądź kluseczki oraz cukier i dodatki typu cynamon czy wanilia. To smaczny, pożywny, lekkostrawny a przy okazji ciepły posiłek, przez co idealny w naszym chłodnym polskim klimacie.
Jaki makaron jest najlepszy do zupy mlecznej? Mogą to być zarówno makaron nitki, zacierka czy też gwiazki. Zupa mleczna szpitalna zamiast makaronu zawiera płatki owsiane.
Zobacz także → ryż na mleku.
(1 porcja)
Składniki:
– 1 szklanka mleka
– garść drobnego makaronu np. nitki, zacierka albo gwiazdki
– szczypta soli
– cukier do smaku
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta mielonego cynamonu (opcjonalnie)
▌Jak zrobić zupę mleczną z makaronem?
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przelać wodą. Wyłożyć na głęboki talerz lub do miseczki. Mleko pogrzać w rondelku, by było gorące ale nie wrzące. Dodać cukry i szczyptę soli.
Gorącym mlekiem zalać ugotowany makaron, wymieszać. Zupę mleczną podawać gorącą. Można posypać cynamonem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Smaki mojego dzieciństwa – do dziś uwielbiam zupy mleczne 🙂