Ryż na mleku


Ryż na mleku

Słodki, z wyraźną nutą wanilii i cynamonu. Ryż na mleku to smaczny i zdrowy deser lubiany zwłaszcza przez dzieci. Stanowi ciekawą alternatywę dla owsianki, jaglanki, kaszy manny czy lanych klusek na mleku. Ryż na mleku najchętniej jadam z jabłkiem, posypany cynamonem i orzechami.

Danie to pasuje zarówno na śniadanie, kolację, jak i na podwieczorek. Co prawda w sklepach można kupić gotowy deser o nazwie „ryż na mleku”.  Jednakże ten kupny w porównaniu z domowym wypada słabo. Tym bardziej jeśli lubicie tego rodzaju słodkie przekąski, spróbujcie domowej wersji ryżu na mleku w wersji z jabłkiem i cynamonem.

Ryż na mleku możecie wzbogacić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dobrze podkręca smak ryżu, nadając mu lekko pikantnej nuty. Pamiętajcie tylko aby gałki dać dosłownie szczyptę, by nie stłumić smaku potrawy.

Do ryżu na mleku najlepiej nadaje się klasyczny biały ryż długoziarnisty, jak również ryż arborio oraz jaśminowy. Te gatunki ryżu mają odznaczają się dużą kleistością.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 szklanka ryżu

– 2 szklanki mleka

– 2 łyżki cukru (daję zdrowszy ksylitol)

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżka masła

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– około ½ łyżeczki cynamonu

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 1 duże jabłko

– orzechy do dekoracji

– trochę soku z cytryny

Jak zrobić ryż na mleku?

Garnek opłukać wodą (zapobiegnie to przywieraniu mleka) i wlać mleko. Wsypać ryż, cukry i szczyptę soli. Gotować przez około 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu. Należy często mieszać ryż, aby zapobiec jego  przywarciu. Nie doprowadzamy do intensywnego wrzenia, by zapobiec wykipieniu mleka. Ryż ma delikatnie bulgotać. Ryż powinien wchłonąć całe mleko. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę mleka.

Jabłko obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dodać do ryżu. Wymieszać. Garnek przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple przez około 8-10 minut, by ryż doszedł. Powinien być miękki. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać. Ugotowany ryż przełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej.  Udekorować orzechami lub innymi dodatkami. Ryż na mleku podawać ciepłu na śniadanie lub jako deser.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Domowe burgery z wołowiną
Nastepny Kotlety Twardowskiego

9 komentarzy

  1. agata
    2 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Smak dzieciństwa ^^

    • Helen G.
      Helen G.
      2 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Mój także :-)

  2. M
    2 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Fajne śniadanie, trochę jak wspomnienie z dzieciństwa :)

  3. Marzena
    3 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Mniam uwielbiam. Dla mnie to smak dzieciństwa :-)

  4. Ervisha
    4 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Nie jest to smak mojego dzieciństwa ;)

  5. Smaczny zeszyt
    19 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Cudowne, kojące danie jak z dzieciństwa:) teraz też czasem je robię na poprawę nastroju i dodaję mleko kokosowe, pyszności

    • Helen G.
      Helen G.
      19 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Też je bardzo lubię :-) Z mlekiem koksowym ryż też jest pyszny :)

  6. Ania
    21 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Podobny ryż na mleku robią Norwegowie na święta i na różne okazje. Można również kupić taki gotowy już ryż w sklepie. My bardzo go lubimy i ja często robie w domu tylko dodaje do środka bitą śmietanę jest wtedy bardziej kremowy ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Tak, wiem. W sklepach jest gotowy taki deser o nazwie bodajże Riso.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *