Sałatka z selera


Olej z rzepaku nazywany jest oliwą północy, gdyż ma prawie identyczny biochemiczny skład z oliwą z oliwek. Stanowi on cenne źródło NNKT oraz witamin A, E, D3 i K. Jego intensywny żółty kolor nadaje naszym potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Świetnie nadaje się zarówno na zimno do sałatek i surówek oraz do smażenia i duszenia potraw.  Olej z rzepaku Zielony Nurt jest tłoczony na zimno i niefiltrowany i nieoczyszczony. Zainspirowałam się przepisem z książki Elżbiety Adamskiej „Kuchnia polska”, który odrobinę zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Sałatka jest bardzo smaczna i jednocześnie dzięki orzechom i serowi pleśniowego – sycąca:)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 średni seler

– 1 jabłko

– garść rodzynek

– garść włoskich orzechów

– 2 mandarynki

– 1 op. sera pleśniowego Lazur

– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

– 2 łyżki oleju z rzepaku Zielony nurt

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól, pieprz

Selera obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i włożyć do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić dużą kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie odsączyć. Selera przełożyć do miski, dodać utarte jabłko na dużych oczkach skropione sokiem z cytryny. Następnie dodać, rodzynki, pokruszone orzechy i posiekaną natkę pietruszki. W kubeczki połączyć olej z rzepaku z sokiem wyciśniętym z 1 mandarynki. Dodać sól, pieprz. Dobrze wymieszać. Sosem polać sałatkę i udekorować kawałkami sera pleśniowego i kawałkami drugiej mandarynki. Sałatka pasuje zarówno do pieczywa jak i może być spożywana solo.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

salatka-z-selerasalatka-z-selera2salatka-z-selera1
loading...
Poprzedni Pasta dr Budwig (serowo-olejowa)
Nastepny Kapusta modra z boczkiem

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *