Wegetariańskie

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Mielone z kalafiora? czemu nie. Smakowite kotlety z kalafiora z dodatkiem natki pietruszki i koperku. Mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Po prostu rozpływają się w ustach. Kotlety kalafiorowe polubią nie tylko dzieci ale osoby będąc na diecie bezmięsnej.

Kotlety z kalafiora świetnie komponują się ugotowanymi młodymi ziemniakami i surówką typu mizeria.

Zobacz także kotlety ziemniaczane z kapustą młodą.

(12 sztuk)

Składniki:

– 1 spory kalafior

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– garść posiekanego szczypiorku i natki pietruszki albo szczypiorku

– 6 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów

– 2 łyżki kaszy manny

– olej do smażenia

– sól, pieprz ziołowy

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Kalafiora opłukać pod zimną wodą, odciąć głąb i liście, następnie podzielić na małe różyczki. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 8-10 minut), następnie przecedzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Kalafior pozostawić do ostudzenia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Patelnię zestawić z ognia.

Do ugniecionego kalafiora dodać podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, bułkę tartą oraz wbić jajko. Dodać sól oraz pieprz ziołowy do smaku. Wymieszać. Z masy kalafiorowej uformować kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.

Mielone z kalafiora smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety z kalafiora
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button