ŚniadanieWegetariańskie

Pasta jajeczna z olejem lnianym

Pasta jajeczna z olejem lnianym

Jest smaczna i zdrowa, bo wzbogacona olejem lnianym. Najlepiej użyć takiego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego. Pasta jajeczna z olejem lnianym świetnie sprawdzi się na kanapki.  Olej lniany nadaje jej przyjemnego smaku i aromatu. Olej lniany jest głównym składnikiem słynnej pasty dr Budwig. Spożywa się go na surowo w trakcie posiłku (np. 1 łyżkę dziennie), bądź jako składnik sałatek.

Oleju lnianego nie można podgrzewać, bo ulegną zniszczeniu zawarte w nim cenne kwasy tłuszczowe. Olej lniany należy przechowywać w lodówce. Polecam również inny przepis na pastę jajeczną z twarożkiem.

(Dla 2 osób)

Składniki:
– 6 jaj ugotowanych na twardo
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka oleju lnianego
– ½ łyżeczki musztardy
– 2 dymki
– szczypiorek
– szczypta cukru
– sól, pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z olejem lnianym?

Ugotowane jajka obrać i bardzo drobno pokroić. Szczypior i dwie dymki drobno poszatkować.  Składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, olej lniany i musztardę. Doprawić pastę do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pastą jajeczną z olejem lnianym smarować pieczywo. Polecam posypać kanapkę krótko uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym z niewielkim dodatkiem soli.

Smacznego!

Helen G.

Pasta jajeczna z olejem lnianym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Ja kiedyś robiłem pastę z olejem lnianym z serem białym, ale ten gorzkawy smak nie wzbudził mojego zachwytu. Z jajkami może być lepszy. Pozdrawiam

  2. Super przepis 🙂 bardzo lubię prażone ziarna. Można dorzucić troszkę ziaren słonecznika i uprażyć je razem z siemieniem – to będzie bardzo chrupiąca posypka 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button