Pasta jajeczna z olejem lnianym


Pasta jajeczna z olejem lnianym

Jest smaczna i zdrowa, bo wzbogacona olejem lnianym. Najlepiej użyć takiego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego. Pasta jajeczna z olejem lnianym świetnie sprawdzi się na kanapki.  Olej lniany nadaje jej przyjemnego smaku i aromatu. Olej lniany jest głównym składnikiem słynnej pasty dr Budwig. Spożywa się go na surowo w trakcie posiłku (np. 1 łyżkę dziennie), bądź jako składnik sałatek. Oleju lnianego nie można podgrzewać, bo ulegną zniszczeniu zawarte w nim cenne kwasy tłuszczowe. Olej lniany należy przechowywać w lodówce. Polecam również inny przepis na pastę jajeczną z twarożkiem.

(Dla 2 osób)

Składniki:
– 6 jaj ugotowanych na twardo
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka oleju lnianego
– ½ łyżeczki musztardy
– 2 dymki
– szczypiorek
– szczypta cukru
– sól, pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z olejem lnianym?

Ugotowane jajka obrać i bardzo drobno pokroić. Szczypior i dwie dymki drobno poszatkować.  Składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, olej lniany i musztardę. Doprawić pastę do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pastą jajeczną z olejem lnianym smarować pieczywo. Polecam posypać kanapkę krótko uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym z niewielkim dodatkiem soli.

Dobrej jakości olej lniany kupisz tutaj.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-jajeczna-z-olejem-lnianym1pasta-jajeczna-z-olejem-lnianympasta-jajeczna-z-olejem-lnianym3pasta-jajeczna-z-olejem-lnianym2
loading...
Poprzedni Oleje Zielony Nurt - olej lniany i olej z rzepaku
Nastepny Pasta dr Budwig

3 komentarze

  1. Kacper Mystkowski
    28 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Ja kiedyś robiłem pastę z olejem lnianym z serem białym, ale ten gorzkawy smak nie wzbudził mojego zachwytu. Z jajkami może być lepszy. Pozdrawiam

  2. Helen
    28 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Może dawałeś zbyt dużo oleju, ja wręcz czuję słodkawy posmak:)

  3. Karolina
    3 maja 2016
    Odpowiedz

    Super przepis :) bardzo lubię prażone ziarna. Można dorzucić troszkę ziaren słonecznika i uprażyć je razem z siemieniem – to będzie bardzo chrupiąca posypka ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *