ŚniadanieWegetariańskie

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Idealna na kanapki. Pasta jajeczna jest nie tylko smaczna ale także pożywna i zdrowa. Pasta dzięki dodatkowi twarogu, syci na długi czas. Warto wzbogacić pastę jajeczną, o dodatek posiekanego szczypiorku. Polecam również wypróbować mój przepis na pastę jajeczną z olejem lnianym.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 200g twarogu półtłustego lub tłustego

– 1-2 łyżeczki musztardy

– 1 łyżka majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– przyprawa czubrica albo suszony lubczyk+kozieradka+sól (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną?

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać drobno pokrojone jajka. Następnie dodać musztardę, majonez i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Przed podaniem schłodzić pastę w lodówce. Pastą jajeczną smarować pieczywo.

Smacznego!

Helen G.

Pasta jajeczna
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button