Sernik


Sernik

Klasyczny, na kruchym spodzie, z rodzynkami, oblany polewą. Sernik to ciasto, które smakuje większości z nas. Idealny sernik to ten wilgotny i puszysty. Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić sauté. Polecam wam także wypróbować inne moje przepisy na sernik:

sernik mojej mamy

sernik z brzoskwiniami

sernik na zimno

seromak

(tortownica o średnicy 24 albo 26cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 1 szklanka mąki

– ⅓ kostki margaryny

– 1 żółtko

– 3 łyżki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

– 1kg sera (z wiaderka) lub 2- krotnie mielonego półtłustego

– ½ kostki margaryny

– 2 budynie śmietankowe

– 1 łyżka kaszy manny

– 1 szklanka cukru pudru

– 6 jaj

– 50 g rodzynek (lub więcej wedle upodobań)

– otarta  skórka z cytryny bądź olejek cytrynowy

Polewa:

– 2-3 łyżki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka

Jak zrobić sernik?

Ciasto: Mąkę i proszek przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać margarynę podzieloną na kawałki, żółtko, cukier i cukier waniliowy – zagnieść ciasto. Następnie włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Masa serowa: Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut, po czym odcedzić i obtoczyć w mące.  Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Miksować chwilę.  Następnie wsypać budynie i dodawać partiami ser. Stale miksować. Masa ma być puszysta. Dodać odsączone rodzynki obtoczone w mące oraz otartą skórkę z cytryny (wcześniej wyparzonej wrzątkiem). Na koniec ubić pianę z białek (użyć też  białka pozostałego z ciasta) i dodać do masy serowe, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić chłodnym ciastem. Podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze 190˚C. Następnie wylać na ciasto masę serową. Piec ok. 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa: Składniki rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą polać wierzch ciasta. Całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sernik-puszysty3sernik-puszysty
loading...
Poprzedni Pasta jajeczna
Nastepny Pizza hawajska

2 komentarze

  1. Kaś
    6 grudnia 2011
    Odpowiedz

    serników nigdy sobie nie odmawiam, szczególnie puszystym :)

  2. Sue
    7 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Taki zwykły, prosty, puszysty.. lubię najbardziej :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *