Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Sernik mojej mamy

Sernik mojej mamy

Jest jak zawsze pyszny, bo z rąk kochanej mamy :) Sernik mojej mamy towarzyszy mojej rodzinie na wszelkich ważne uroczystościach, jak urodziny, imieniny, jubileusz czy święta. Sernik ten jest cudownie wilgotny i aromatyczny. Mama piecze go od lat, bo właśnie  z tego przepisu jest według i nas najpyszniejszy.

Sernik mojej mamy ma pomarańczową nutę za sprawą pomarańczowej skórki oraz olejku pomarańczowego. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza wersja dorówna w chociaż w części oryginałowi. Polecam również inne moje sprawdzone przepisy na sernik:

sernik z brzoskwiniami

styropian, sernik bez sera (na śmietanie)

sernik na zimno

seromak

(tortownica o średnicy 26 cm; użyłam nieco mniejszej – o średnicy 24 cm, odłożyłam tylko ok.150 g sera z wiaderka)

Składniki:

– 1kg dobrego sera w wiaderku (mama używa President, ja dałam Zott)

– 20 dag sera śmietankowego w kostce (najlepiej tłustego, np. śremski, śmietankowy – aby nie trzeba było go mielić)

– 1 szklanka cukru

– 6 dużych jaj

– ½ kostki masła

– 1 budyń śmietankowy

– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

–  pół opakowania skórki pomarańczowej

– garść rodzynek

– olejek pomarańczowy

Polewa:

– ok. ⅓ kostki margaryny lub masła

– 2 pełne łyżki kakao

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 2-3 łyżki mleka

– wiórki kokosowe do posypania

Jak zrobić sernik mojej mamy?

Żółtka oddzielić od białek (wstawić na razie do lodówki) i ubić z cukrem na puch. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Ubijać. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, po czym je odsączyć i obtoczyć w mące. Następnie dodawać partiami ser i wciąż ubijać na gładką masę. Wsypać budyń, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze ubijać. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku pomarańczowego. Zamieszać drewnianą łyżką. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Delikatnie zamieszać łyżką.

Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wlać masę. Wyrównać łyżką. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę w temperaturze 190 ºC (góra-dół). Po upieczeniu pozostawić sernik przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na kolejne 30 minut.

Polewa: Z podanych składników przygotować w rondelku polewę. Rozpuścić margarynę dodać kakao wraz cukrem i mlekiem, dokładnie zamieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto i boki. Udekorować ciasto z wierzchu i po bokach wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciasto w lodówce, by stężało. Sernik jest najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

sernik-mojej-mamy2
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Świetny sernik. Ja też mam taki sprawdzony, jak mówisz „maminy”. Aż mi się zachciało zjeść kawałek takiego sernika :)

  2. Przymierzam się do swojego pierwszego sernika w życiu, a ten wygląda rewelacyjnie :)

    Mam pytanie, w domu zawsze robi się u mnie sernik a’la ptasie mleczko z wielokrotnie, wielokrotnie zmielonego twarogu. chciałabym zrobić klasyczny sernik, taki mięsisty, kruchy jakby w środku. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi :)

    Czy ten przepis odpowiada takiej formie sernika ? NA zdjęciu wydaje się, że tak :)

    1. Do takiego sernika o jaki Pani chodzi najlepiej użyć wyłącznie sera 3-krotnie mielonego albo zwyczajnie dodać do masy ubitą śmietanę kremówkę ok.100 ml, tak jak w przepisie na seromak
      https://domowe-potrawy.pl/seromak/ ;-) Kremówka powoduje lekkość i kruchość masy serowej. Ten sernik mojej mamy jest puszysty, wilgotny ale nie taki bardzo kruchy, raczej klasyczny.

  3. Gdybym chciała piec w prostokątnej blaszce, to jaki powinna mieć mniej więcej rozmiar? Boję się, że wyjdzie płaski placek.

    Pozdrawiam
    Asia

    1. Najlepiej wybrać blaszkę nieco krótszą od typowej prostokątnej, ja ją nazywam potocznie „kwadratowa”, moja ma wymiary 22×27 cm. Myślę, że powinna być w sam raz. Standardowa prostokątna blacha jest od niej dłuższa, bo ma wym. 21x32cm. Życzę udanego wypieku :-)

  4. Polecam wypróbować ten przepis. To taki prawdziwy sernik: treściwy, wilgotny i bardzo smaczny. Pewniak na święta – wszystkim smakował. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close