Sałatka ryżowa z szynką i ananasem


SONY DSC

Niezwykle prosta ale za to bardzo smaczna sałatka. Można użyć do niej dowolnej wędliny. Robię  często podobną sałatkę z ananasem tylko zamiast ryżu daję ugotowane, jajka, czerwoną fasolkę,  kukurydzę, por oraz seler konserwowy.

Przepis zaczerpnęłam z zeszytu kulinarnego „Sałatki na niepogodę” nr 5/2006, zmniejszyłam tylko ilość ryżu i majonezu. Zachęcam do spróbowania :-)

SONY DSC

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ¾ szklanki ryżu 2 woreczki

– 1 puszka ananasów

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 20 dkg szynki w kawałku

– 2-3 łyżki majonezu

– sól, pieprz

 

 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, kukurydzę także odsączyć. Szynkę pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać ugotowany, przestudzony ryż. Dodać majonez. Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Poprzedni Duszona karkówka z szybkowaru ze śliwkami i cynamonem
Nastepny Sernik mojej mamy

4 komentarze

  1. Tyiu
    25 maja 2015
    Odpowiedz

    Apetycznie wygląda :-).

  2. naleśniki przepis
    4 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Twoja sałatka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

  3. magma
    27 czerwca 2015
    Odpowiedz

    jedna z moich ulubionych:)

  4. cZerwona
    14 lipca 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis ta sałatka robiła u mnie furorę na imprezie imieninowej chodź jej skład jej banalnie prosty ten smak zapada w pamięć i goście chcą więcej

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *