Duszona karkówka z szybkowaru ze śliwkami i cynamonem


SONY DSC

Dziś przepis na pyszną duszoną karkówkę ze śliwkami i cynamonem. Nie będzie to jednak potrawa przyrządzona w zwykłym garnku, posłużył mi do tego celu szybkowar. Wiele się słyszy o tym, iż jest to niezastąpiony pomocnik w kuchni, gdyż znacząco skraca czas przyrządzania potraw. Postanowiłam się o tym przekonać :-)

SONY DSC

Szybkowar to urządzenie z wieloletnią, ba wielowiekową wręcz tradycją. Został wynaleziony przez Denisa Papina w 1679 r. Szybkowar Vitavit Fissler, bo taki posiadam zawiera trzy elementy: duży wysoki garnek o pojemności 6 l, patelnię 2,5 l, pokrywę oraz wkład do gotowania na parze ze stojaczkiem.

Garnek podczas gotowania jest szczelnie zamknięty. Wewnątrz wytwarza się wysokie ciśnienie a temperatura przekracza ponad 100°C. Przez co czas gotowania skraca się nawet o 70 %! Potrawa zaś zachowuje więcej witamin i składników mineralnych.

 SONY DSC

Jestem zachwycona delikatnością uduszonej karkówki. Mięso po ugotowaniu jest mięciutkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Źle oszacowałam czas duszenia i mięso się trochę rozpadło. Widzę, że spokojnie wystarcza 30 minut duszenia, zamiast  ok. 1,5 godziny  w przypadku tradycyjnego garnka. Tak samo jest w przypadku warzyw gotowanych na parze, to zaledwie 2 minuty, zamiast 10-15! To spora oszczędność czasu i kosztów energii/ gazu.

SONY DSC

Zalety gotowania w szybkowarze:

– przyspiesza proces gotowania

– dania zachowują więcej składników odżywczych

– oszczędność czasu (do 70 % krócej), energii, wody i gazu

– zachowuje naturalny smak potraw

– dania są lekkostrawne, nie wymagają użycia tłuszczu

– można go myć w zmywarce

 

Czy polecam gotowanie w szybkowarze? Jak najbardziej, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowych, aromatycznych potrawach i oszczędności czasu oraz kosztów związanych z energią lub gazem.

Więcej informacji na temat szybkowaru Fissler oraz gdzie kupić KLIK.

Zainspirował mnie ten przepis. Wprowadziłam do niego drobne poprawki. Mięso jest mocno aromatyczne, słodko-ostre dzięki dodatkowi suszonych śliwek, cynamonu, miodu oraz ostrego chili i czosnku.

SONY DSC

 (Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 80 dkg karkówki

– kilkanaście suszonych śliwek

– 2 czerwone cebule

– 1 łyżeczka miodu

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 goździki

– 1 czubata łyżka mąki

 

 

Marynata do mięsa:

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżka octu balsamicznego

– ok. ¾ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki czarnego pieprzu

– 2 ząbki czosnku

–  po ½ płaskiej łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ¼-1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)

 

 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry lub w grubą kostkę. W miseczce połączyć składniki marynaty i natrzeć nią karkówkę. Jeśli dysponujemy czasem można wstawić mięso do lodówki na kilka godzin, jeśli nie, obsmażyć porcjami na patelni szybkowaru. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa, zeszklić.

Następnie zalać mięso wodą, tyle by delikatnie je przykryła, wrzucić suszone śliwki,  goździki, ziarenka ziela angielskiego, dodać łyżeczkę miodu, następnie szczelnie zamknąć pokrywę szybkowaru. Gotować na największym ogniu, dopóki w szybkowarze nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie i niebieski wskaźnik podniesie się w górę odsłaniając 2 białe paski. Wówczas należy zmniejszyć gaz do minimum i gotować potrawę 30 minut. W przypadku duszenia w tradycyjnym garnku należy dusić mięso około 1,5 godziny.

Po 30 minutach należy wyłączyć gaz i wyrównać ciśnienie przy pomocy uchwytu na rączce, bądź wstawić szybkowar do zlewu po strumień zimnej wody. Kiedy niebieski wskaźnik na pokrywie opadnie (schowa się), można otworzyć szybkowar. Mięso powinno być już wystarczająco miękkie. Ja dusiłam 40 minut i czas ten okazał się zbyt długi, bo mięso zaczęło się rozpadać.

Na koniec zaprawić sos mąką. W ¼ szklanki zimnej wody rozrobić 1czubatą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać  i dodać do mięsa. Włączyć na chwilę gaz, by potrawa się zagotowała. Wymieszać. Doprawić karkówkę do smaku solą, ewentualnie pieprzem i cynamonem.

W szybkowarze (duży garnek) ustawić podstawkę do gotowania na parze. Wlać wodę. Umyte warzywa – kalafior podzielony na różyczki oraz cukinię pokrojoną w kostkę umieścić w koszyczku, który należy ustawić na podstawce w szybkowarze. Zamknąć pokrywę. Gotować na dużym gazie, dopóki niebieski wskaźnik się nie podniesie w górę. Wówczas należy zmniejszyć gaz do minimum i gotować warzywa przez 2 minuty. Wyłączyć gaz. Wyrównać ciśnienie przy pomocy uchwytu na rączce szybkowaru bądź wstawić go pod strumień zimnej wody. Kiedy niebieski wskaźnik opadnie, można otworzyć pokrywę.

 SONY DSC

Potrawę podawać z ziemniakami bądź kaszą oraz z warzywami gotowanymi parze lekko osolonymi już na talerzu.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

Poprzedni Domowe masło orzechowe
Nastepny Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

8 komentarzy

  1. magma
    8 maja 2015
    Odpowiedz

    ciekawe połączenie smaków:)

  2. Jolanta Ł.
    8 maja 2015
    Odpowiedz

    Świetny przepis! Uwielbiam duszone mięsa. Chciałabym mieć taki szybkowar w swojej kuchni :)

  3. Moja pasja smaku
    8 maja 2015
    Odpowiedz

    Wygląda bosko ! A dodatek śliwki i cynamonu strasznie intryguje :) Muszę spróbować tego połączenia !

    • Helen G.
      Helen G.
      8 maja 2015
      Odpowiedz

      Gorąco polecam, chili zaś dodaje ostrości ;-)

  4. Tyiu
    9 maja 2015
    Odpowiedz

    Wygląda nieźle :-).

  5. Królowa Karo
    12 maja 2015
    Odpowiedz

    Nigdy nie używałam szybkowaru, ale efekt powala. Aż się głodna zrobiłam.

  6. Magda
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Jeżeli chcesz, żeby karkówka miała naprawdę taki intensywny smak i zapach to dodaj kilka kropel whisky. Alkohol i tak w szybkowarze sie wywietrzy, a zostanie taka fajna, dębowa nuta :)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 lipca 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję za inspirację, wypróbuję Twój patent:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *