Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym


Placki ziemniaczane… ach! kto ich nie lubi, ręka do góry! Dziś trochę nietypowa ich wersja z dodatkiem kaszy jaglanej. Dodatek ziół prowansalskich podkreśla smak placków, a także czyni je lżej strawnymi.  Placki ziemniaczane podałam z gęstym sosem pieczarkowym, który moim zdaniem świetnie się  komponuje, tworząc pyszny jarski obiad. Zachęcam do spróbowania :-)

 (Dla 4 osób)

Składniki:

– 5-6 średniej wielkości ziemniaków

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej

– 1 jajko

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

– kilka łyżek mąki pszennej (ile zabierze ciasto)

– 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

– sól, pieprz

Sos pieczarkowy:

– 350g pieczarek

– 1 cebula

– 1,5 łyżki sosu sojowego lub kostka rosołowa/warzywna/grzybowa

– 1 łyżka masła

– 1,5 szklanki wody

– 2 pełne łyżki mąki pszennej

– 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

– sól, pieprz

– koperek lub natka pietruszki

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Ugotować do miękkości ok.15 minut w lekko osolonej wodzie w stosunku 3:1 – trzy części wody na jedną część kawy. Ostudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dołożyć ugotowaną kaszę, mąki  i wymieszać na jednolitą masę, aby nie była zbyt rzadka ani też za gęsta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Smażyć okrągłe placki na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Sos pieczarkowy (preferuję gesty, o kremowej konsystencji): Pieczarki, umyć obrać i pokroić w kostkę jeśli są duże lub w plasterki wedle życzenia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki. Lekko posolić, następnie zalać wodą i dusić po przykryciem 10-15 minut. Dodać sos sojowy lub bulionetkę, sól i pieprz. Na koniec zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Placki podawać polane sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placki-ziemniaczane-z-kasza-jaglana-i-sosem-pieczarkowymplacki-ziemniaczane-z-kasza-jaglana-i-sosem-pieczarkowym2placki-ziemniaczane-z-kasza-jaglana-i-sosem-pieczarkowym1
loading...
loading...
Poprzedni Ucierany placek z jabłkami
Nastepny Domowe masło orzechowe

7 komentarzy

  1. mopswkuchni
    24 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Placki z takim sosem to ja lubię ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015, dziś ostatni dzień.

  2. Magdalena Majda
    26 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Mmm jak dla mnie rewelacja. Gorzej z moim Mężem gdyż nie przepada za kaszą.

    • Helen G.
      Helen G.
      26 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Mój mąż również nie przepada za kaszami, choć w plackach jakoś mu nie przeszkadzała i bardzo mu smakowały, więc warto spróbować :)

  3. magma
    26 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł na obiad:)

  4. NoemiLeaffire
    18 lipca 2015
    Odpowiedz

    Jak dla mnie rewelacja! Tyle, że mój mąż od razu zapyta: A gdzie mięso?! Bo bez mięsa nie ma obiadu… Więc pytam: co do tego pasuje?

    • Helen G.
      Helen G.
      19 lipca 2015
      Odpowiedz

      Jeśli chodzi o dodatek mięsny, to możesz podać takie placki z jakimś gulaszem np. takim:
      https://domowe-potrawy.pl/placek-po-zbojnicku-z-gulaszem/ ;-)Pozdrawiam*

  5. aldia arcadia
    29 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł, poza sosem może spróbuje ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *