Placki ziemniaczane z dynią


Placki ziemniaczane z dynią

Zachwycają lekko słodkawym smakiem i pięknym pomarańczowym kolorem. Placki ziemniaczane z dynią to dla mnie obowiązkowa jesienna wersja placków z ziemniaków. Sezon na dynię trwa od września do listopada. Warto wtedy szczególnie wykorzystywać to pyszne warzywo do różnych dań. Dynia świetnie nadaje się zarówno do smażenia, gotowania, pieczenia, jak i do marynowania. Jest lekkostrawna, pełna składników odżywczych i do tego niskokaloryczna. Dynia w 100 gramach zawiera tylko 26 kalorii.

Już sama pomarańczowa barwa dyni wskazuje na dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Warzywo to jest bogate również w witaminy C, E, z grupy B (B1, B2, kwas foliowy), błonnik, fosfor, cynk, magnez, miedź oraz żelazo.

Podaję orientacyjną ilość ziemniaków i dyni. Mniej więcej tyle właśnie daję. Jeśli wyjdzie wam trochę więcej lub mniej składników, nie przejmujcie się. Placki i tak wyjdą świetne! Ilość mąki dopasowujemy do konsystencji ciasta. Niektóre ziemniaki zawierają więcej skrobi, inne trochę mniej. Dynia ma założenia sporo soku. Także trzeba go odcisnąć. Zachęcam wam gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na placki ziemniaczane:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z marchewką

Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

Moskole, placki ziemniaczane po góralsku

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1,2 kg ziemniaków

– 0,7 kg dyni

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– kilka łyżek mąki pszennej (można dać też trochę mąki ziemniaczanej)

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– gęsta śmietana do polania

Jak zrobić placki ziemniaczane z dynią?

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odsączyć z nadmiaru skrobi. Dynię obrać ze skóry (mnie udało się kupić odmianę z miękka skórką), usunąć miąższ z pestkami, pokroić na kilka kawałków i także zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na koniec odcisnąć dynię z nadmiaru soku. Starte ziemniaki połączyć z dynią. Na koniec zetrzeć cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach.

Masę doprawić solą i pieprzem. Dać nieco maggi. Masa powinna mieć wyrazisty smak. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Dzięki niemu placki będą lżej strawne i staną się bardziej puchate. Ciasto można trzymać na sitku i podłożyć pod nie talerz lub miskę, gdyż z masy będzie wyciekał się płyn. Można też w razie potrzeby dodać jeszcze mąki.

Na patelni dobrze rozgrzać nieco więcej oleju. Smażyć okrągłe placki na średnim ogniu. Usmażone placki kłaść na półmisek wyłożony papierem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane z dynią podawać z kleksem gęstej śmietany.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placki-ziemniaczane-z-dyniaplacki-ziemniaczane-z-dynia1placki-ziemniaczane-z-dynia2placki-ziemniaczane-z-dynia3
loading...
Poprzedni Kotlety mielone z kaszą gryczaną-hreczanyki
Nastepny Surówka z pora i marchewki

7 komentarzy

  1. Beti
    16 listopada 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam :-)

  2. Ania
    16 listopada 2017
    Odpowiedz

    Smakowicie wyglądają :) Pycha :)

  3. Iwona
    16 listopada 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam placków ziemniaczanych z dodatkiem dyni. Myślę, że smakowałoby mi takie połączenie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 listopada 2017
      Odpowiedz

      Polecam spróbować :-)

  4. Ervisha
    17 listopada 2017
    Odpowiedz

    Fajny pomysł na takie „inne” placki :)

  5. agata
    17 listopada 2017
    Odpowiedz

    Od kilku dni „chodzą” za mną placki ziemniaczane :)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 listopada 2017
      Odpowiedz

      Ja placki robię w zasadzie regularnie zwykle raz na 2-3 tygodnie. Wersja z dynią jest bardzo smaczna :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *