Placuszki śmietanowe


Placuszki śmietanowe

Są lekkie, puszyste, z nutą wanilii. Placuszki śmietanowe pasują zarówno na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Przepis znalazłam w gazecie, nieco go modyfikując. W oryginale placuszki śmietanowe robi się na bazie śmietanki 30%. Powiem szczerze, że w tej wersji były dla mnie ciężkostrawne:( Zwyczajnie źle się po nich czułam. Zrobiłam je ponownie ale na śmietanie 18% i te są świetne! Jeśli chcecie możecie użyć chudszej śmietany 12%. Placuszki śmietanowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam również inne wersje placuszków:

placuszki serowe z rodzynkami

placuszki bananowe

placuszki dyniowe na słodko

placuszki owsiane z bananem

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka śmietany 18%

– 2 jajka

– 2 łyżki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16 g)

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania lub dżem, konfitura albo śmietana

Jak zrobić placuszki śmietanowe?

Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek, śmietanę i mleko. Zmiksować składniki na gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję śmietany). W razie potrzeby, gdy będzie za rzadkie, dodać nieco mąki. W przypadku zaś, gdy będzie zbyt gęste dodać nieco mleka. Na patelni rozgrzać olej. Drewnianą łyżką formować okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.  Placuszki śmietanowe podawać z dżemem/konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placuszki-smietanoweplacuszki-smietanowe1
loading...
Poprzedni Schab w sosie śmietanowo-kurkowym
Nastepny Chleb Baltazar

7 komentarzy

  1. magma
    5 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    pysznie wyglądają, biorę jednego:)

  2. Elexis
    5 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Śmietanowych jeszcze nie jadłam, ja robię na twarożku, ale takie też muszą być pyszne:)

    • Helen G.
      Helen G.
      5 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Takie na twarożku też czasem robię, również są pyszne:)

  3. marinia
    5 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Te placuszki wyglądają bardzo smakowicie!

  4. Marzena
    6 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Maniam :) Aż chce się zjeść takie śniadanie :)

  5. Beti
    29 czerwca 2014
    Odpowiedz

    A ja mam ogromną ochotę na takie, ale mam jakiegoś pecha, bo nigdy mi ciasto nie wychodzi:( ani na naleśniki, ani na takie placuszki:( nie wiem dlaczego:( postaram się za jakiś czas podjąć próbę:)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Na placuszki ciasto powinno być gęstsze, mieć konsystencję śmietany, na naleśniki natomiast być bardziej płynne. Ćwiczenie czyni mistrza, więc bez obaw:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *