Pasta paprykowa


Lubię pastę paprykową za jej wyrazisty smak. Jest idealna jako dodatek do pieczywa, zarówno na śniadanie jak i kolację. Zamiast klasycznego twarogu, wybieram serek zmielony, taki jak do naleśników czy sernika. Jest miałki i nie ma grudek. Możecie oczywiście użyć klasycznego twarogu półtłustego czy chudego.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 200g twarogu (ja dałam serek Wieluń ale może być zwykła kostka)

– 1 czerwona papryka

– 3 jajka ugotowane na twardo

– 1 ząbek czosnku

– 1-2 łyżki majonezu (nie dawać zbyt dużo, bo papryka puszcza sok)

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki ostrej papryki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Ser rozgnieść widelcem. Jajka i paprykę drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Wymieszać i doprawić pastę do smaku solą, pieprzem, cukrem i paprykami. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce, pasta się „przegryzła”. Podawać posmarowaną na pieczywie.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pasta-paprykowapasta-paprykowa2pasta-paprykowa1
loading...
loading...
Poprzedni Surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka
Nastepny Zapiekanka chłopska

4 komentarze

  1. Magda
    19 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    takiej paprykowej nie jadłam nigdy :) a pasty kanapkowe uwielbiam! i ta bardzo mi się podoba :)

  2. KUCHARNIA, Anna-Maria
    19 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    I ja takiej nie znam, ale to się wkrótce zmieni;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

  3. 2 beauties blog
    21 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    mniam :) sprobuje jutro :P

  4. Ola
    21 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    oo super pomysł na twarogu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *