ŚniadanieWegetariańskie

Pasta paprykowa na kanapki

Pasta paprykowa na kanapki

Pyszna, wyrazista w smaku. Pasta paprykowa to jedna z moich ulubionych past do kanapek. Robi się ją w mig. Drobno pokrojoną czerwoną paprykę mieszam z serkiem, czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Zamiast klasycznego białego sera w kostce wybieram zazwyczaj kremowy serek kanapkowy, gdyż jest miałki, bez grudek. Choć jeśli chcecie, możecie oczywiście użyć klasycznego twarogu półtłustego czy chudego.

Pasta z papryki na kanapki jest nie tylko bardzo smaczna i jednocześnie pożywna. Papryka to bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B; ponadto witamin E i K, a także minerałów (magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź).

Zobacz także → pasta z żółtego sera i jajek (serowa).

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 200g serka kanapkowego

– 1 czerwona papryka

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ostrej papryki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę paprykową na kanapki?

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do serka i wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wymieszać i doprawić pastę paprykową do smaku solą, pieprzem, cukrem i mielonymi paprykami paprykami. Przed podaniem schłodzić pastę w lodówce, by się „przegryzła”. Pastę paprykową podawać do kanapek.

Smacznego!

Helen G.

Pasta paprykowa na kanapki
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button