Pasta paprykowa na kanapki
Pasta paprykowa na kanapki
Pyszna, wyrazista w smaku. Pasta paprykowa to jedna z moich ulubionych past do kanapek. Robi się ją w mig. Drobno pokrojoną czerwoną paprykę mieszam z serkiem, czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Zamiast klasycznego białego sera w kostce wybieram zazwyczaj kremowy serek kanapkowy, gdyż jest miałki, bez grudek. Choć jeśli chcecie, możecie oczywiście użyć klasycznego twarogu półtłustego czy chudego.
Pasta z papryki na kanapki jest nie tylko bardzo smaczna i jednocześnie pożywna. Papryka to bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B; ponadto witamin E i K, a także minerałów (magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź).
Zobacz także → pasta z żółtego sera i jajek (serowa).
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 200g serka kanapkowego
– 1 czerwona papryka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka gęstej śmietany
– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– cukier do smaku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę paprykową na kanapki?
Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do serka i wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wymieszać i doprawić pastę paprykową do smaku solą, pieprzem, cukrem i mielonymi paprykami paprykami. Przed podaniem schłodzić pastę w lodówce, by się „przegryzła”. Pastę paprykową podawać do kanapek.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
takiej paprykowej nie jadłam nigdy 🙂 a pasty kanapkowe uwielbiam! i ta bardzo mi się podoba 🙂
I ja takiej nie znam, ale to się wkrótce zmieni;)
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
mniam 🙂 sprobuje jutro 😛
oo super pomysł na twarogu 🙂