Pasta paprykowa na kanapki


Pasta paprykowa na kanapki

Pyszna, wyrazista w smaku. Pasta paprykowa to jedna z moich ulubionych past do kanapek. Robi się ją w mig. Drobno pokrojoną czerwoną paprykę mieszam z serkiem, czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Zamiast klasycznego białego sera w kostce wybieram zazwyczaj kremowy serek kanapkowy, gdyż jest miałki, bez grudek. Choć jeśli chcecie, możecie oczywiście użyć klasycznego twarogu półtłustego czy chudego.

Pasta z papryki  na kanapki jest nie tylko bardzo smaczna, co również pożywna. Papryka to bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B; ponadto witamin E i K, a także minerałów (magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, mangan, miedź).

Serdecznie polecam wam także inne moje pasty:

pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

pasta z suszonymi pomidorami i jajkiem

pasta jajeczna.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 200g serka kanapkowego

– 1 czerwona papryka

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ostrej papryki

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę paprykową na kanapki?

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do serka i wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wymieszać i doprawić pastę paprykową do smaku solą, pieprzem, cukrem i mielonymi paprykami paprykami. Przed podaniem schłodzić pastę w lodówce, by się „przegryzła”. Pastę paprykową podawać do kanapek.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Surówka z kapusty pekińskiej
Nastepny Zapiekanka chłopska

4 komentarze

  1. Magda
    19 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    takiej paprykowej nie jadłam nigdy :) a pasty kanapkowe uwielbiam! i ta bardzo mi się podoba :)

  2. KUCHARNIA, Anna-Maria
    19 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    I ja takiej nie znam, ale to się wkrótce zmieni;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

  3. 2 beauties blog
    21 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    mniam :) sprobuje jutro :P

  4. Ola
    21 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    oo super pomysł na twarogu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *