Zupa-krem cebulowa


Zupa-krem cebulowa

Jest nie tylko smaczna ale i bardzo zdrowa. Cebula działa bowiem wzmacniająco i bakteriobójczo. Zupa-krem cebulowa wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Powinna mieć wyrazisty smak. Zupę cebulową możecie wzbogacić dodatkiem białego wytrawnego wina. Podniesie jej smak. Polecam wam także zupę-krem czosnkową.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1,5-2 l wody

– 6 średnich cebul

– 3 ziemniaki

– kostka drobiowa lub warzywna (opcjonalnie)

– włoszczyzna (marchewka, pietruszka, mały kawałek selera)

– 1 listek laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżka śmietany

– sól, pieprz cayenne

Grzanki:

– 3 kromki chleba tostowego (lub ewentualnie zwykłego) pokrojonego w kostkę

– oliwa z oliwek

– czosnek granulowany (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– 10 dag żółtego sera startego na tarce o małych oczkach

– posiekana natka pietruszki

Jak zrobić zupę-krem cebulową?

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Jak się woda zagotuje rozpuścić kostkę drobiową (można ją też pominąć). Gotować na małym ogniu. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.  Cebule obrać, pokroić drobno, podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem, dodać do wywaru. Dusić, aż warzywa będą miękkie (ok. 30 minut). Wyjąć listek laurowy,  wyłowić ziele angielskie i pieprz. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dodać zahartowaną gorącym wywarem śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka można zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej w ⅓ szklanki zimnej wody. Zupę-krem cebulową podawać z ciepłymi grzankami, pogrzanymi na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku granulowanego, startym żółtym serem. Wierzch można posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

 

zupa-krem-cebulowazupa-krem-cebulowa2
loading...
Poprzedni Zupa-krem z brokułów
Nastepny Zupa-krem czosnkowa

4 komentarze

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Planuje zrobić tę zupe :)

    • Patryk Szczypa
      3 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Ja również planuję, smakowała zupka?

  2. Magda
    28 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Właśnie z rodzinką zjadłam. Przepyszna?
    Dziękuję bardzo!

    • Helen G.
      Helen G.
      28 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się, że zupka smakowała:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *