Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków
Na jogurcie naturalnym, z dodatkiem rzodkiewki i dużej ilości kopru. Chłodnik z ogórków podaje się na zimno. To zupa idealna na letnie upalne dni, kiedy nie chce nam się gotować a chcemy zjeść lekki, smaczny i do tego zdrowy posiłek.
Chłodnik ogórkowy to zupą, którą przygotujecie dosłownie w kilka minut. Ja dodaję do zupy również rzodkiewkę, która nie tylko nadaje jej lekkiej ostrości ale też i ładnego akcentu kolorystycznego. Chłodnik z ogórkami jest bardzo łatwą potrawą. Wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki gruntowe wraz rzodkiewkami i czosnkiem, następnie wymieszać z jogurtem i drobno posiekanym koperkiem i doprawić do smaku.
Chłodnik ogórkowy polecam wam serwować z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany posiekanym szczypiorkiem. Zupę też niektórzy jadają z dodatkiem ugotowanym młodych ziemniaków.
Zobacz także
→ zupa kapuśniak z młodej kapusty
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 duże opakowania jogurtu naturalnego (po 400g)
– 4 średnie ogórki najlepiej gruntowe
– 4 rzodkiewki
– 3 łyżki posiekanego koperku
– 1-2 ząbki czosnku
– odrobina soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 4 jajka ugotowane ugotowane na twardo (1 jajko na osobę)
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Ogórki bardzo dokładnie umyć, nie obierać, odciąć końce, następne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Połączyć z jogurtem w misce. Czosnek bardzo drobno posiekać nożem albo zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Chłodnik z ogórkami doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce 1 godzinę. Chłodnik ogórkowy podawać ozdobiony posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem ugotowanego jajka na twardo lub ewentualnie jako dodatek do ugotowanych młodych ziemniaków posypanych koperkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Mniam! Przed nami podobno kolejna fala upałów, więc przepis jak znalazł :)
Pycha chłodnik, na upalną pogodę pasuje idealnie :)