Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem


DSCN0515

Zainspirował mnie przepis mojej bratowej. Dodałam od siebie makaron w kształcie małych kokardek, który uszlachetnia smak sałatki. Nieco mdły brokuł idealnie komponuje się z czosnkiem i prażonym, solonym słonecznikiem. Sałatka jest lekko ostra i taka ma być. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, bo ładnie prezentuje się salaterce.

DSCN0515

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 brokuł

– 1 szklanka makaronu farfalline

– 10 dkg tartego żółtego sera

– puszka kukurydzy konserwowej

– 100g prażonego słonecznika

– mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek

– 3-4 ząbki czosnku

– kilka łyżek majonezu

– mielona ostra i słodka papryka

– sól, pieprz

 

 

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ogonki odciąć. Ugotować w osolonej wodzie bez pokrywki. Przecedzić.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, przecedzić, przelać zimną wodą, odsączyć na sicie. Przełożyć razem z ugotowanymi różyczkami brokułu do miski.

 

Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę i oliwki odsączyć z zalewy. Oliwki przekroić na pół. Dodać wszystkie powyższe składniki do sałatki.

 

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wsypać słonecznik, garść zostawić do dekoracji.

 

Do sałatki dodać majonez, doprawić do smaku szczyptą ostrej i słodkiej papryki oraz solą i pieprzem. Następnie przełożyć do salaterki. Udekorować ziarenkami słonecznika i połówkami oliwek.

 

Sałatkę schłodzić przed podaniem.  Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0535

 

Poprzedni Zupa ogórkowa
Nastepny Chleb staropolski

3 komentarze

  1. magma
    7 maja 2014
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

  2. Urszula
    11 maja 2014
    Odpowiedz

    O tak wygląda super elegancko :)

  3. Marzena
    12 maja 2014
    Odpowiedz

    Robiłam podobną ale bez oliwek :) Muszę spróbować następnym razem z :D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *