Chleb staropolski


Dziś kolejna propozycja na chleb z gotowej mieszanki. Jak ja lubię tę wygodę! Nie muszę odmierzać składników, ani szukać w sklepach odpowiednich typów mąk. Nie wiem, który to już wypiek z gotowej mieszanki ze sklepu Naturalnie Zdrowe ale każdy się udaje, a to chyba przecież najważniejsze ;-) Zachęcam was gorąco do spróbowania!

Składniki:

mieszanka na chleb staropolski (500g)

– foremka albo koszyk rozrostowy

– woda

Skład mieszanki:

mąka żytnia t720, mąka pszenna t750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Mieszanka nie zawiera GMO, GMM.

Na opakowaniu widnieje szczegółowa instrukcja, jak krok po kroku upiec chleb zarówno w piekarniku albo w wypiekaczu, jeśli takowy posiadamy. Do miski wlewamy 450g wody o temp. 30º C, następnie dodajemy zawartość małej i dużej torebki – mieszamy przez 20 minut (można za pomocą np. łopatki lub drewnianej łyżki) (mieszanie). Następnie odstawiamy ciasto pod przykryciem na 30 minut (leżakowanie).

Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy chleb do nagrzanego do 220ºC piekarnika, spryskujemy od razy od góry ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i pieczemy przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy przez kolejne 30 minut. Chleb studzimy na kratce.

moja rada: Jeśli chcecie aby skórka chleba ładnie błyszczała, to polecam po jakichś 15 minutach pieczenia, posmarować wierzch chleba białkiem jajka rozmieszanym z odrobiną wody.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-staropolski3chleb-staropolski2
loading...
loading...
Poprzedni Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem
Nastepny Sałatka z papryką i pomidorem – „Samo zdrowie”

2 komentarze

  1. Malwinka
    13 maja 2014
    Odpowiedz

    Bardzo wygodne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 maja 2014
      Odpowiedz

      Zgadzam się:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *