Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami


DSCN2514

W końcu nadeszła wiosna! A jak wiosna, to lekka wiosenna sałatka :-) Świetna zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak i dodatek do pieczywa na śniadanie. Słodycz winogron dobrze komponuje się ze słonym serem pleśniowym i orzechami.

DSCN2514

(nieduża salaterka, dla 4 osób)

Składniki:

– 1 nieduża sałata lodowa

– 1 op. sera pleśniowego lazur (100g)

– 10 dkg sera żółtego

– nieduża kiść czerwonych winogron (ok.30 dkg)

– 80g orzechów włoskich

– ½ małego kubka jogurtu naturalnego

– 2 łyżki majonezu

– sól, pieprz

– ½ łyżeczki soku z cytryny

– szczypta cukru

 

 

Sałatę umyć,  drobno poszatkować i wsypać do miski.

 

Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Ser lazur pokruszyć. Dodać do sałaty.

 

Winogrona umyć, przekroić na pół. Orzechy rozdrobnić nożem lub nieco utłuc w moździerzu.

 

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Jogurt połączyć z majonezem. Doprawić  sok do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać.

 

Podawać sałatkę uprzednio schłodzoną w lodówce jako przekąskę lub do pieczywa.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN2528

 

Poprzedni Francuski chleb Terroir
Nastepny Schab w sosie śmietanowo-kurkowym

1 Comment

  1. magma
    22 marca 2014
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *