Francuski chleb Terroir


Zapraszam was na francuski chleb o przedłużonej fermentacji o wdzięcznej nazwie Terroir. Wymaga on leżakowania 8-12 godzin w lodówce. Trzymałam go w lodówce raptem 8,5 godziny i być może miało to wpływ na jego kolor i smak. Jest to chleb pszeniczny, sądziłam więc, że będzie jasny i lekki, wyszedł zaś nieco ciemny, lekko kwaskowy w smaku i ciężkawy. Niemniej prezentuje się nieźle. Może następnym razem, gdy potrzymam go dłużej w lodówce, wyjdzie idealny.

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Terroir, do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*aktualnie nie jest już dostępna, są za to inne mieszanki.

– woda

– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)

Skład mieszanki: mąki pszenne t750, t500, levain- naturalny suszony kwas pszeniczny, słód, sól, drożdże instant.

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (330g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi). Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano). Po wyjęciu cisto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia). Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty). Chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

francuski-chleb-terroir2francuski-chleb-terroir
loading...
loading...
Poprzedni Pyszny murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)
Nastepny Wiosenna sałatka z winogronami, serem pleśniowym i orzechami

1 Comment

  1. magma
    17 marca 2014
    Odpowiedz

    wygląda smacznie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *