Pyszny murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)


murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)

To stary przepis, pochodzący z zeszytu mojej mamy. Dostała go wiele lat temu od koleżanki. Ciasto nosiło miano tortu hiszpańskiego, nie wiem skąd określenie tort, bo nie przypomina tortu, zaś hiszpański? Może z uwagi na dodatek czerwonego wina. Ja nadałam mu nazwę murzynek, gdyż właśnie z tym ciastem mi się kojarzy.

Gdy robiłam to ciasto po raz pierwszy obawiałam się  właśnie tego wina. Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Wino nadaje mu niepowtarzalny smak i wilgotność, a całość dopełnia aromat olejku rumowego. Krem ma natomiast pyszny cytrynowy smak.

 murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)

 

(średnia blaszka o wym. 21×25 cm lub tortownica)

Składniki:

– 1 kostka margaryny

– 1 ½ szklanki cukru

– 3 łyżki kakao

– 4 łyżki wody

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– olejek rumowy

– 1 ½ szklanki mąki

– 3 jajka

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem grysikowy (z kaszy manny)

– 500 ml mleka

– 5 czubatych łyżek kaszy manny

– ¾ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego

– 1 łyżka soku z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego

– kostka margaryny

 

Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić w rondelku, zagotować. Ostudzić. Odlać 1/3 szklanki masy – będzie na polewę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać wino i rozpuszczoną margarynę z cukrem i kakao. Zmiksować. Dodać parę kropli olejku rumowego. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Przełożyć masę do średniej foremki o średnicy 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 ˚C i piec ok.40 minut (do suchego patyczka), po czym ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Krem: mleko zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wsypać odmierzoną ilość kaszy manny, energicznie mieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Margarynę pokroić w nieduże kawałki i dodawać do gorącej kaszy, dokładnie rozmieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, pozostawić do ostudzenia.

Ciasto przełożyć kremem. Wierzch pozostawioną 1/3 szklanki masy (wcześniej pogrzać). Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)1murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)2

 

Poprzedni Muszle conchiglioni nadziewane mięsem mielonym
Nastepny Francuski chleb Terroir

5 komentarzy

  1. Justyna
    22 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Witam.
    Mam pytanie, jak dodam białe wino zamiast czerwonego, czy ciasto mi wyjdzie?

    • Helen G.
      Helen G.
      22 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Z białym winem nigdy nie robiłam tego ciasta, gdyż w oryginalnym przepisie było czerwone ale wydaje mi się, że również powinno wyjść:-)Nie pozostaje nic innego jak wypróbować.

  2. Monia
    30 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Mi się zważyło..Nic nie wyszło.
    Szkoda …

    • Helen G.
      Helen G.
      30 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Szkoda:( Krem ci się zważył? Kaszę manną przed dodaniem do wrzącego mleka można wymieszać z niedużą ilością mleka, wtedy na pewno unikniemy grudek.

  3. Anka
    30 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Krem jest rewelacyjny! Przełożyłam nim placki miodowe, ciasto wyszło przepyszne!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *