Pani Walewska


Ciasto „Pani Walewska” znane jest też pod nazwą „pychotka”. Nie dziwię się, bo to jedno z najelegantszych i najsmaczniejszych ciast jakie jadłam. To kruche ciasto z bezą i migdałami, przekładane pysznym karpatkowym kremem i dżemem. Ciasto jest trochę pracochłonne – mam tu na myśli pieczenie placków ale jak najbardziej warte zachodu. Zapewniam was – goście będą nim zachwyceni:)

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:
Ciasto kruche:

– 2 szklanki mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ szklanki cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 żółtka

– 200g margaryny lub masła

– 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowy najlepiej nisko słodzony (280 g)


Beza:

– 6 białek (4 z ciasta + 2 z kremu)

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 100 g płatków migdałowych

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 żółtka

– kostka margaryny (250 g) lub masła

Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka – zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Ciasto wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmarować połową ilości dżemu i piec przez 15 minut w temperaturze 175˚C. Jeśli posiadamy dwie identyczne blachy można piec placki równocześnie.

Beza: W tym czasie ubić pianę z białek. Dodać cukier puder, dalej ubijać, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć  połowę piany z białek i posypać garścią płatków migdałowych wstawić na kolejne 15 minut  i piec tym razem w 160˚C z funkcją termoobiegu. Tak samo postąpić z drugim plackiem.

Krem: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę zmiksować z żółtkami, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę. Krem wyłożyć na jednym placku, przykryć drugim. Ciasto schłodzić przed poadniem w lodówce minimum kilka godzin.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pani-walewskapani-walewska2pani-walewska1
loading...
Poprzedni Orzechowiec
Nastepny Ekspresowy bekon rolowany pieczony

7 komentarzy

  1. mojetworyprzetwory
    30 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Pychotka! Uwielbiam to ciasto a jeszcze nigdy nie robiłam!

  2. Aneta
    30 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Mam gdzieś w zeszycie przepis na to ciasto:) Twoje wygląda bardzo smacznie:) Pozdrawiam:)

  3. Dusia
    30 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    rozkoszne ciasto, przepiękne warstwy.

  4. Jagódka
    3 maja 2012
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie "porządne" ciasta, z kremem, przekładane, warstwowe, ale sama nigdy się nie podejmuję do upieczenia:)

  5. Dorota
    11 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Prezentuje się rozkosznie…mniam:-)

  6. Beatrice
    17 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Robiłam. Jest przepyszne! Idealne połączenie wszystkich warstw!

  7. Helen
    17 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę:) też uwielbiam to ciasto, choć nie wiem czy następnym razem nie spróbuję z dżemem wiśniowym lub śliwkowym.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *