Ciasta i ciasteczka

Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska

Znane jest też pod nazwą „pychotka”. Nie dziwię się, bo to jedno z najelegantszych i najsmaczniejszych wypieków jakie jadłam. Pani Walewska to kruche ciasto z bezą i migdałami, przekładane kremem budyniowym oraz dżemem. Sprawdzi się na okazje typu święta, urodziny, chrzciny czy komunia.

Ciasto Pani Walewska jest trochę pracochłonne, mam tu na myśli pieczenie placków ale jak najbardziej warte zachodu. Zapewniam was – goście będą nim zachwyceni:)

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto kruche:

– 2 szklanki mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ szklanki cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 żółtka

– 200g margaryny lub masła

– 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowy najlepiej nisko słodzony (280 g)

Beza:

– 6 białek (4 z ciasta + 2 z kremu)

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 100 g płatków migdałowych

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 żółtka

– kostka margaryny lub 250g masła

Jak zrobić ciasto Pani Walewska?

Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka – zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Ciasto wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmarować połową ilości dżemu i piec przez 15 minut w temperaturze 175˚C. Jeśli posiadamy dwie identyczne blachy można piec placki równocześnie.

Beza: W tym czasie ubić pianę z białek. Dodać cukier puder, dalej ubijać, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć  połowę piany z białek i posypać garścią płatków migdałowych wstawić na kolejne 15 minut  i piec tym razem w 160˚C z funkcją termoobiegu. Tak samo postąpić z drugim plackiem.

Krem: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę zmiksować z żółtkami, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę. Krem wyłożyć na jednym placku, przykryć drugim. Ciasto Pani Walewska schłodzić przed podaniem w lodówce minimum kilka godzin.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

pani-walewska1
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

  1. Bardzo lubię takie "porządne" ciasta, z kremem, przekładane, warstwowe, ale sama nigdy się nie podejmuję do upieczenia:)

  2. Bardzo się cieszę:) też uwielbiam to ciasto, choć nie wiem czy następnym razem nie spróbuję z dżemem wiśniowym lub śliwkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close