Ciasto Pani Walewska


Ciasto Pani Walewska

Znane jest też pod nazwą „pychotka”. Nie dziwię się, bo to jedno z najelegantszych i najsmaczniejszych wypieków jakie jadłam. Pani Walewska to kruche ciasto z bezą i migdałami, przekładane kremem budyniowym oraz dżemem. Sprawdzi się na okazje typu święta, urodziny, chrzciny czy komunia. Ciasto Pani Walewska jest trochę pracochłonne, mam tu na myśli pieczenie placków ale jak najbardziej warte zachodu. Zapewniam was – goście będą nim zachwyceni:)

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Ciasto kruche:

– 2 szklanki mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ szklanki cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 żółtka

– 200g margaryny lub masła

– 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowy najlepiej nisko słodzony (280 g)

Beza:

– 6 białek (4 z ciasta + 2 z kremu)

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 100 g płatków migdałowych

Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 żółtka

– kostka margaryny lub 250g masła

Jak zrobić ciasto Pani Walewska?

Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka – zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Ciasto wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmarować połową ilości dżemu i piec przez 15 minut w temperaturze 175˚C. Jeśli posiadamy dwie identyczne blachy można piec placki równocześnie.

Beza: W tym czasie ubić pianę z białek. Dodać cukier puder, dalej ubijać, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć  połowę piany z białek i posypać garścią płatków migdałowych wstawić na kolejne 15 minut  i piec tym razem w 160˚C z funkcją termoobiegu. Tak samo postąpić z drugim plackiem.

Krem: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę zmiksować z żółtkami, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę. Krem wyłożyć na jednym placku, przykryć drugim. Ciasto Pani Walewska schłodzić przed podaniem w lodówce minimum kilka godzin.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pani-walewskapani-walewska2pani-walewska1
loading...
Poprzedni Orzechowiec
Nastepny Ekspresowy bekon rolowany pieczony

8 komentarzy

  1. mojetworyprzetwory
    30 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Pychotka! Uwielbiam to ciasto a jeszcze nigdy nie robiłam!

  2. Aneta
    30 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Mam gdzieś w zeszycie przepis na to ciasto:) Twoje wygląda bardzo smacznie:) Pozdrawiam:)

  3. Dusia
    30 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    rozkoszne ciasto, przepiękne warstwy.

  4. Jagódka
    3 maja 2012
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie "porządne" ciasta, z kremem, przekładane, warstwowe, ale sama nigdy się nie podejmuję do upieczenia:)

  5. Dorota
    11 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Prezentuje się rozkosznie…mniam:-)

  6. Beatrice
    17 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Robiłam. Jest przepyszne! Idealne połączenie wszystkich warstw!

  7. Helen
    17 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę:) też uwielbiam to ciasto, choć nie wiem czy następnym razem nie spróbuję z dżemem wiśniowym lub śliwkowym.

  8. Marzena Szkodzińska
    13 września 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam to ciacho :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *