Tarta ze śliwkami


Na najbliższy weekend, zresztą ostatni już w te wakacje, proponuję szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę ze śliwkami. Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc korzystajmy ile można. Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Znika jeszcze szybciej :) Polecam wzbogacić nadzienie ze śliwek dodatkiem cynamonu.

Śliwki dzięki dużej zawartości błonnika, poprawiają trawienie, zapobiegając zaparciom. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne. Są pomocne w profilaktyce przeciwko osteoporozie. Owoce te zawierają witaminy: A, C, E,  z grupy B, a także magnez, wapń, potas, żelazo, miedź, potas, fosfor oraz polifenole (katechiny, kwas chlorogenowy).

Składniki:

Ciasto:

– 200g mąki tortowej

– 120 g zimnego masła

– 1 jajko

– 1/3 szklanki cukru

– 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

– 1 cukier waniliowy (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

Nadzienie:

– 60 dag śliwek

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżka kaszy manny

Kruszonka:

– 1/2 kostki masła

– 1/2 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

Przesianą mąkę, zimne pokrojone w kawałki masło, jajko, śmietanę, cukry i szczyptę soli połączyć ze sobą w dużej misce lub na stolnicy – zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Wymieszać w miseczce wraz z cukrem i cynamonem. Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wyłożyć rozwałkowanym na wielkość foremki ciastem, bądź wylepić je palcami. Ciasto podpiec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone na ćwiartki śliwki posypane łyżką kaszy manny. Z zimnego masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, wyrabiając dłońmi (rozkruszać). Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec tartę jeszcze około 20 minut, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

tarta-ze-sliwkamitarta-ze-sliwkami4tarta-ze-sliwkami3tarta-ze-sliwkami2tarta-ze-sliwkami1
loading...
loading...
Poprzedni Stek wołowy
Nastepny Zupka brokułowo-ziemniaczana dla dzieci od 6.miesiąca życia

11 komentarzy

  1. Justyna K.
    25 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Mniam! Zjadłabym. Dobrze, że mam w ogródku śliwy :)

  2. Sarna
    25 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    pycha,
    zjadłabym teraz kawałek ;)

  3. lukaszmakeup.pl
    25 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Coś pysznego mniam :)

  4. Anna
    26 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Pysznie prezentuje się Twoja tarta :)
    Uwielbiam takie jedzonko, a sezon na śliwki w pełni.

  5. kuchnia u Krysi
    26 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Wspaniała tarta. Uwielbiam taty owocowe. Teraz śliwki królują na straganach. Jest w czym wybierać. Zjadłabym kawałek Twojej tarty z pyszną kruszonką :)

  6. Łukasz
    27 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Fajna, bardzo lubię ciasta ze śliwkami, chociaż wolę drożdżowe. Tak ogólnie, bo za słodyczami tak czy siak nie przepadam :-p.

  7. Grabowska
    28 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Ale bym wchłonęła w siebie taką tartę xD wygląda przepyszne ! Zawodową kucharka jak nic ;)

  8. Mela
    6 września 2016
    Odpowiedz

    Połączenie śliwek z cynamonem – dla mnie nowość! :) śliwki w kruchym cieście zawsze komponują się wyśmienicie…i jak smakują :)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 września 2016
      Odpowiedz

      Spróbuj tego połączenia, śliwki + cynamon smakuję naprawdę nieźle:)

  9. JolaK
    8 października 2016
    Odpowiedz

    Pyszne i szybkie ciasto, uwielbiam tarty:)

  10. Ewa
    23 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam. Wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała :) dziękuję za przepis :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *