Makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym cieście
Przepyszny, bo wilgotny, z pianką i kruszonką. Makowiec na kruchym cieście (spodzie) to doskonała propozycja ciasta na Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.
Za typową roladą makową na drożdżowym cieście niespecjalnie przepadam, bo nie dość że jest dosyć trudna w przygotowaniu i bardzo pracochłonna, to jeszcze ciasto drożdżowe szybko się „starzeje” i staje się suche.
Mój makowiec na kruchym spodzie na długo zachowuje świeżość. Ciasto jest miękkie i kruche, zaś masa aksamitna i wilgotna. Przygotowuję ją na ogół z mielonego maku, by oszczędzić sobie trochę czasu i roboty. Choć od biedy można też kupić puszkę masy makowej. Powiem tylko, że domowa masa makowa (bez mielenia) jest nieporównywalnie smaczniejsza od tej kupnej.
Zobacz także →
seromak
ciasto japońskie (makowiec japoński – z jabłkami i bakaliami)
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 250g masła lub margaryny
– ⅓ szklanki cukru
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 żółtka
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
– 500g maku* (polecam mak mielony)
– 100g masła
– 3-4 łyżki miodu
– ¾ szklanki cukru brązowego
– 100g rodzynek
– 100g orzechów włoskich
– 50g migdałów bez skórki
– 100g skórki pomarańczowej
– 4 białka (pozostałe z ciasta)
– 1 łyżka kakao
– olejek migdałowy
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki rumu lub likieru Amaretto
– wrzące mleko lub woda do namoczenia maku
Piana:
– 5 białek
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
▌Jak zrobić makowiec na kruchym cieście?
Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać posiekane nożem na kawałki zimne masło lub margarynę. Następnie wbić żółtka, wyspać cukry i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3.
Ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę (wkładam najczęściej do zamrażalnika na 30-40 minut. Wyciągnąć większą część ciasta (2/3) i wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę o wym. 21×32. Nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Masa makowa: jeśli mak jeśli jest mielony, wystarczy go zalać lekko ponad poziom wrzącym mlekiem lub wodą i odstawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody przez gęste sitko, gazę albo lnianą ściereczkę. Jeśli używamy suchego maku, należy go po namoczeniu potem zmielić 3 krotnie w maszynce. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać nożem.
Masło stopić w garnku, dodać mak, cukier, miód, kakao i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić aromatem migdałowym i cynamonem. Na koniec dodać ewentualnie rum albo likier Amaretto. Pozostałe z ciasta 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy tuż przed samym wyłożeniem na podpieczone ciasto. Wymieszać i wyrównać.
Piana: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać 1 szklankę cukru pudru oraz 1 łyżkę maki ziemniaczanej. Wymieszać i wyłożyć na masę makową. Wyjąć z zamrażalnika pozostałą 1/3 część ciasta i pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Makowiec wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na funkcji góra-dół około 50 minut, do lekkiego zarumienia. Jeśli góra zacznie się mocno rumienić, przykryć ciasto pergaminem. Makowiec po ostudzeniu schłodzić w lodówce, by mak stężał. Makowiec na kruchym cieście jest najsmaczniejszy na następny dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mój tato lubi 🙂
Podziwiam jak można tak dobrze piec 🙂 mi ostatnio nugat nie wyszedł, a przy nim nie trzeba nawet używać piecyka 😀
Dziękuję za komplement 🙂 To kwestia praktyki. Kiedyś wiele ciast mi nie wychodziło. Wiele lat nie umiałam upiec sernika. Zawsze wychodził zakalec 🙁
Bardzo apetyczny ten makowiec 🙂 Ślinka leci 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
Bardzo apetyczne ciasto, ostatnio ciągnie mnie do makowych wypieków 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Też tak nieskromnie uważam 🙂