Prosta domowa masa makowa (bez mielenia)


Prosta domowa masa makowa (bez mielenia)

Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Przepis na domową masę makową, którą dziś prezentuję jest prosty i szybki, gdyż nie ma konieczności gotowania i trzykrotnego mielenia maku. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Taka masa jest o wiele smaczniejsza od kupnej z puszki. Sami możemy ją doprawić wedle uznania dając cukier, miód i tyle bakalii ile nam się żywnie podoba.

Te gotowe masy makowe są często zbyt wodniste, co ujemnie wpływa na konsystencję ciasta. Ilość masy makowej możecie modyfikować w zależności od potrzeb. Dla przykładu do ciasta japońskiego wystarczy dać jedynie 300g maku. W tym przypadku nie dajemy już tych 100g masła.

Domową masę makową możecie wzbogacić dodając do niej wydrążoną laskę wanilii, suszone namoczone śliwki i morele, a także daktyle i figi. Ciekawym dodatkiem jest również kakao (1 łyżka), które nadaje masie makowej ciemnej barwy i przyjemnego aromatu.

Mak mielony można obecnie kupić w większości sklepów spożywczych i supermarketów. Moja prosta domowa masa makowa nadaje się do zamrożenia. Po rozmrożeniu tuż przed pieczeniem ciasta należy dodać do niej 4 ubite na sztywno białka. Serdecznie polecam wam również wigilijne kluski z makiem oraz kutię.

Składniki:

– 500g maku mielonego

– ¾ szklanki cukru trzcinowego

– 4 łyżki miodu

– 100g masła

– 100g rodzynek

– 100g orzechów włoskich (można dać pół na pół z laskowymi)

– 50g migdałów bez skórki

– 1 opakowanie skórki pomarańczowej (100g)

– 1 łyżka kakao (opcjonalnie)

– aromat migdałowy do smaku

– ½ łyżeczki mielonego cynamonu

– 2 łyżki rumu lub likieru Amaretto (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– wrzące mleko lub woda do namoczenia maku

– 4 ubite na sztywno białka

Jak zrobić prostą domową masę makową (bez mielenia)?

Mak zalać do lekkiego przykrycia wrzącym mlekiem lub wodą i odstawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu przez gęste sitko, gazę albo lnianą ściereczkę. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać nożem.

Masło stopić w garnku, dodać mak, cukier, miód, kakao i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić aromatem migdałowym i cynamonem. Na koniec dodać ewentualnie rum albo likier Amaretto. Masę makową można wykorzystać do makowca, seromaku, rogalików czy innych ciast z makiem.

Przez wykorzystaniem masy do ciasta należy połączyć ją z 4 białkami ubitymi na sztywno. Można też posmarować ciasto żółtkiem zanim nałożymy masę makową. Będzie lepiej przylegała. Masę makową można przechowywać w lodówce (bez białek) przez około 4-5 dni. Nadaje się także do zamrożenia. Przed użyciem doprowadzić masę do temperatury pokojowej.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ciasteczka serowe
Nastepny Wigilijna zupa grzybowa

21 komentarzy

  1. Ervisha
    11 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Jeśli masa makowa to tylko domowa – u mnie w domu obowiązkowo bez bakalii ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 grudnia 2017
      Odpowiedz

      U mnie obowiązkowo muszą być bakalie :-)

  2. Ania
    11 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Domowa masa makowa jest najlepsza :) Pycha :)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  3. Kathy Leonia
    12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    wypróbuję do makowca:D

    • Helen G.
      Helen G.
      12 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Polecam :-)

  4. agata
    12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Wstyd przyznać, ale jestem leniem i masę makową zawsze kupuję :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Też kiedyś tylko kupowałam ale domowa mi po prostu lepiej smakuje :-)

    • Kathy Leonia
      13 grudnia 2017
      Odpowiedz

      :) dam znać jak wyszło:D

      • Helen G.
        Helen G.
        13 grudnia 2017
        Odpowiedz

        Oczywiście ;-)

  5. Magda
    12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Super :) Domowa na pewno smaczniejsza i zdrowsza od gotowych mas makowych :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie :)

  6. Malwina
    12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Jako dziecko uwielbiałam taką masę makową. Najlepiej smakowała sama bez żadnych dodatków :)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Ja uwielbiam naszpikowaną bakaliami, koniecznie z dodatkiem rumu albo Amaretto :-)

  7. piegusek
    12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    nikt mnie nie namówi na zakup gotowej masy makowej z puszki…kupiłam raz i same aromaty, sama chemia…to zupełnie nie dla mnie:) a mak mielony nawet mam i tak się zastanawiałam jak go spożytkować bo do tej pory uzywałam zwykłego maku do ciast i mas. Bardzo pomocny post. Dzięki! skorzystam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      12 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :) Serdecznie polecam ci mój przepis. Z maku mielonego wychodzi w zasadzie taka sama a my zaoszczędzamy dużo czasu :)

  8. Cyanna
    13 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Droga Helen, czy ta masa makowa nada się na kluski z makiem? I z jakiej ilości maku byś radziła ją zrobić, jeśli porcja ma wystarczyć dla jednej osoby na Wigilię i na następny dzień?

    • Helen G.
      Helen G.
      13 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Oczywiście. Dla jednej osoby na 2 razy to myślę, że wystarczy około 1 szklanka maku mielonego (165g). Garść bakalii (na oko), 1-2 łyżki masła oraz miód do smaku. Można dać sam miód lub też częściowo trochę cukru. Tutaj masz przepis na kluski z makiem z proporcji 250g maku:
      https://domowe-potrawy.pl/wigilijne-kluski-z-makiem/ Porównaj sobie proporcje :-)

  9. Beti
    15 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Taką z bakaliami uwielbiam :-) Super przepis :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      15 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  10. Kuchnia MagdaLeny
    15 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Pyszna też robię domową :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *