Prosta domowa masa makowa (bez mielenia)
![Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Prosta domowa masa makowa (bez mielenia)](https://domowe-potrawy.pl/media/prosta-domowa-masa-makowa-bez-mielenia.jpg)
Prosta domowa masa makowa (bez mielenia)
Doskonała do makowca, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Przepis na domową masę makową, którą dziś prezentuję jest prosty i szybki, gdyż nie ma konieczności gotowania i trzykrotnego mielenia maku.
Do masy makowej używam maku mielonego. Taka masa jest o wiele smaczniejsza od kupnej z puszki. Sami możemy ją doprawić wedle uznania dając cukier, miód i tyle bakalii ile nam się żywnie podoba.
Te gotowe masy makowe są często zbyt wodniste, co ujemnie wpływa na konsystencję ciasta. Ilość masy makowej możecie modyfikować w zależności od potrzeb. Dla przykładu do ciasta japońskiego wystarczy dać jedynie 300g maku. W tym przypadku nie dajemy już tych 100g masła.
Domową masę makową możecie wzbogacić dodając do niej wydrążoną laskę wanilii, suszone namoczone śliwki i morele, a także daktyle i figi. Ciekawym dodatkiem jest również kakao (1 łyżka), które nadaje masie makowej ciemnej barwy i przyjemnego aromatu.
Mak mielony można obecnie kupić w większości sklepów spożywczych i supermarketów. Moja prosta domowa masa makowa nadaje się do zamrożenia. Po rozmrożeniu tuż przed pieczeniem ciasta należy dodać do niej 4 ubite na sztywno białka.
Zobacz także → wigilijne kluski z makiem.
Składniki:
– 500g maku mielonego
– ¾ szklanki cukru trzcinowego
– 4 łyżki miodu
– 100g masła
– 100g rodzynek
– 100g orzechów włoskich (można dać pół na pół z laskowymi)
– 50g migdałów bez skórki
– 1 opakowanie skórki pomarańczowej (100g)
– 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
– aromat migdałowy do smaku
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– 2 łyżki rumu lub likieru Amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– wrzące mleko lub woda do namoczenia maku
– 4 ubite na sztywno białka
▌Jak zrobić prostą domową masę makową (bez mielenia)?
Mak zalać do lekkiego przykrycia wrzącym mlekiem lub wodą i odstawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu przez gęste sitko, gazę albo lnianą ściereczkę. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać nożem.
Masło stopić w garnku, dodać mak, cukier, miód, kakao i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić aromatem migdałowym i cynamonem. Na koniec dodać ewentualnie rum albo likier Amaretto. Masę makową można wykorzystać do makowca, seromaku, rogalików czy innych ciast z makiem.
Przez wykorzystaniem masy do ciasta należy połączyć ją z 4 białkami ubitymi na sztywno. Można też posmarować ciasto żółtkiem zanim nałożymy masę makową. Będzie lepiej przylegała. Masę makową można przechowywać w lodówce (bez białek) przez około 4-5 dni. Nadaje się także do zamrożenia. Przed użyciem doprowadzić masę do temperatury pokojowej.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Jeśli masa makowa to tylko domowa – u mnie w domu obowiązkowo bez bakalii 😉
U mnie obowiązkowo muszą być bakalie 🙂
Domowa masa makowa jest najlepsza 🙂 Pycha 🙂
Zgadzam się 🙂
wypróbuję do makowca:D
Polecam 🙂
Wstyd przyznać, ale jestem leniem i masę makową zawsze kupuję 🙂
Też kiedyś tylko kupowałam ale domowa mi po prostu lepiej smakuje 🙂
🙂 dam znać jak wyszło:D
Oczywiście 😉
Super 🙂 Domowa na pewno smaczniejsza i zdrowsza od gotowych mas makowych 🙂
Dokładnie 🙂
Jako dziecko uwielbiałam taką masę makową. Najlepiej smakowała sama bez żadnych dodatków 🙂
Ja uwielbiam naszpikowaną bakaliami, koniecznie z dodatkiem rumu albo Amaretto 🙂
nikt mnie nie namówi na zakup gotowej masy makowej z puszki…kupiłam raz i same aromaty, sama chemia…to zupełnie nie dla mnie:) a mak mielony nawet mam i tak się zastanawiałam jak go spożytkować bo do tej pory uzywałam zwykłego maku do ciast i mas. Bardzo pomocny post. Dzięki! skorzystam:)
Dziękuję 🙂 Serdecznie polecam ci mój przepis. Z maku mielonego wychodzi w zasadzie taka sama a my zaoszczędzamy dużo czasu 🙂
Droga Helen, czy ta masa makowa nada się na kluski z makiem? I z jakiej ilości maku byś radziła ją zrobić, jeśli porcja ma wystarczyć dla jednej osoby na Wigilię i na następny dzień?
Oczywiście. Dla jednej osoby na 2 razy to myślę, że wystarczy około 1 szklanka maku mielonego (165g). Garść bakalii (na oko), 1-2 łyżki masła oraz miód do smaku. Można dać sam miód lub też częściowo trochę cukru. Tutaj masz przepis na kluski z makiem z proporcji 250g maku:
Porównaj sobie proporcje 🙂
Taką z bakaliami uwielbiam 🙂 Super przepis 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszna też robię domową 🙂