Surówka Coleslaw


Surówka Coleslaw

Jest niezwykle popularnym na całym świecie dodatkiem do obiadu. Z surówką Coleslaw po raz pierwszy zetknęłam się w restauracji KFC. Surówka ta doskonale komponuje się nie tylko do dań kurczaka ale też do wielu innych potraw, także tych z grilla. Opiera się na białej kapuście, marchewce i jabłku, wymieszanych z pysznym sosem majonezowym. Niektórzy wzbogacają surówkę Coleslaw również dodatkiem ananasa i kukurydzy.

W Polsce przyjęła się błędna nazwa „colesław” pisana przez „ł”. Określenie tej słynnej surówki pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade, (surówka z kapusty).

Najsmaczniejsza surówka Coleslaw to ta zrobiona z młodej kapusty wiosną i latem. Idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych. Surówka Coleslaw jest również niezastąpiona jest na imprezach, jako dodatek do mięsnych przekąsek. Kapustę można zarówno drobno poszatkować nożem, jak i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Spróbujcie także podobnych surówek:

surówka z białej kapusty

surówka z pora i marchewki

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ¼ główki białej kapusty

– 1 marchewka

– 1 jabłko

– biała część pora lub 1 cebula

Sos:

– 3 łyżki gęstej śmietany

– 4 łyżki majonezu*

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego

– 1 łyżeczka cukru pudru

– sól, pieprz

*majonez można zastąpić gęstym jogurtem a śmietanę 2 łyżkami mleka

Dodatkowo:

– posiekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę Coleslaw?

Kapustę umyć i bardzo drobno poszatkować nożem. Posolić i odstawić na kilka minut. Następnie ugnieść dłońmi. Odcisnąć z nadmiaru soku. Białą kapustę można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ten drugi sposób preferuję bardziej.

Pozostałe warzywa umyć. Jeśli używamy pora, należy go drobno pokroić i posypać solą, odstawić na parę minut i również ugnieść w dłoniach. W przypadku cebuli wystarczy jedynie pokroić ją w drobną kosteczkę. Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Sos: W miseczce wymieszać ze sobą składniki sosu. Doprawić do smaku. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Gotowym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Surówka Coleslaw świetnie smakuje jeśli zostanie schłodzona przed podaniem w 1-2 godziny w lodówce. Podawać zarówno do mięs, ryb, także do potraw grillowanych oraz jarskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-coleslawsurowka-coleslaw1surowka-coleslaw2
loading...
Poprzedni Makowiec na kruchym cieście
Nastepny Prosta pasta jajeczna

6 komentarzy

  1. Kuchnia MagdaLeny
    23 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam tę surówkę :)
    Życzę zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świąt Bożego Narodzenia 🎄
    Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie za życzenia i życzę wzajemnie :-)

  2. Ania
    23 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Najlepsza :)

  3. Magda
    23 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię, smaczna i zdrowa :)

  4. Ervisha
    29 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Wiele ludzi lubi tę surówkę :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Jest uniwersalna i smaczna ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *