Prosta pasta jajeczna


Prosta pasta jajeczna

Najlepiej komponuje się ze szczypiorkiem. Prosta pasta jajeczna, bo opiera się na trzech głównych składnikach: jajkach, majonezie i szczypiorku. Smak podkreśla tutaj dodatek musztardy i sól oraz pieprz, rzecz jasna. Moim zdaniem to najprostszy przepis na domową pastę jajeczną. Bardzo często przyrządzam ją sobie do pieczywa na śniadanie bądź kolację. Jest nie tylko bardzo smaczna ale też i odżywcza. Idealnie sprawdzi się również dla dzieci. Pasta z jajek najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub bułeczką.

Polecam wam serdecznie również inne moje przepisy na pastę jajeczną:

pasta jajeczna (z twarogiem)

pasta jajeczna z olejem lnianym

pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 3 łyżki majonezu

– 1-2 łyżeczki musztardy

– pęczek szczypiorku

– sól, pieprz

Jak zrobić prostą pastę jajeczną na kanapki?

Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. Obrać ze skorupek i bardzo drobno posiekać nożem. Można też ewentualnie zatrzeć jajka na tarce i grubych oczkach. Szczypiorek opłukać i także drobno posiekać. W misce połączyć jajka ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Pastę jajeczną przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać posmarowaną na pieczywie.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Surówka Coleslaw
Nastepny Domowe burgery z wołowiną

3 komentarze

  1. Magda
    28 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Taka pasta to klasyka, która zawsze fajnie smakuje :)

  2. Ewelina Serafińska
    28 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Szampana piccolo,
    Brokatu na czoło,
    Uśmiechu na twarzy,
    Szampańskiej zabawy,
    Życzeń serdecznych,
    Wspomnień najlepszych
    oraz braku kaca
    kiedy w Nowym Roku pamięć wraca….

    Szczęścia w Nowym Roku ! :* Buziaki ! ;*

    • Helen G.
      Helen G.
      28 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję, życzę wzajemnie :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *