ŚniadanieWegetariańskie

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Z marchewką, pietruszką i selerem. Pasztet z soczewicy to niebanalny pomysł na zdrowy dodatek do kanapek. Jest zaskakująco smaczny i do tego łatwy w przygotowaniu.

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy odkryłam dzięki mojej teściowej. Miałam okazję go spróbować podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych. Pasztet ten tak bardzo mi zasmakował, że postanowiłam spróbować upiec go sama wedle receptury teściowej, odrobinę modyfikując przepis.

Powiem szczerze, że jesteśmy z mężem zachwyceni tą potrawą. Pasztet z soczewicy na ostro, to taki jaki smakuje nam najbardziej. Czuć bowiem wyraźną nutę curry, mielonej papryki i imbiru. Nie brakuje w nim także nuty słodyczy za sprawą marchewki. Pasztet z soczewicy ma wyrazisty, lekko słodko-pikantny smak oraz piękny pomarańczowo-czerwony kolor. Ilość przypraw możecie rzecz jasna modyfikować.

Soczewica stanowi wartościowe pożywienie, nie tylko w diecie wegetariańskiej. Coraz częściej doceniają ją także tzw. mięsożercy. Soczewica to przede wszystkim bogate źródło białka. Zawiera również wapń, potas fosfor, cynk, żelazo oraz ułatwiający trawienie błonnik.

Zobacz także

zupa z soczewicy

kotlety ziemniaczane z brokułami i serem

(keksówka)

Składniki:

– 1 opakowanie czerwonej soczewicy 250g

– 3 średnie marchewki

– 1 pietruszka

– ¼ korzenia selera

– 4 ząbki czosnku

– 1 duża cebula

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub malutka puszka)

– 3 jajka

– 3-4 łyżki oleju

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 ½ łyżeczki curry

– po ½ łyżeczki mielonego imbiru i mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

W garnku zagotować 2,5 szklanki wody. Soczewicę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wsypać na wrzątek. Dodać 1 łyżkę oleju (lub oliwy z oliwek), 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego.

Czerwoną soczewicę gotować na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, często mieszając, aż rozpadnie się na papkę (około 15 minut). W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Na koniec czerwoną soczewicę trochę posolić. Przełożyć do miski. Odstawić.

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekać.

Na rozgrzanym oleju w większym garnku najpierw zeszklić cebulę. Następnie dodać starte warzywa. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Dodać posiekany czosnek oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Następnie dodać ugotowaną soczewicę i dokładnie wymieszać masę. Zestawić z ognia. Farsz doprawić do smaku curry, imbirem, mieloną słodką i ostrą papryką a także solą i pieprzem. Powinien mieć wyrazisty, lekko pikantny smak.

Dodawać do masy po 1 jajku, po czym dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w temperaturze 180ºC (funkcja góra-dół).

Pasztet z soczewicy po upieczeniu powinien być u góry ścięty, lekko przyrumieniony. Środek warto sprawdzić patyczkiem, który powinien być suchy. Po ostudzeniu pasztet wyjąć z foremki. Pasztet z soczewicy podawać jako dodatek do pieczywa oraz warzyw np. pomidorów.

Smacznego!

Helen G.

Pasztet z soczewicy
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Wezmę sobie kawałek 🙂 Szczególnie, że pietruszka teraz taka droga 😉 Dobrze, że tylko jedna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button