Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem


Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem

Nie tylko dla wegetarian. Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem to świetna alternatywa dla typowych mięsnych kotletów. Nie dość że są zdrowe, to jeszcze smakują wprost wybornie! Kotlety z ziemniaków i brokuła zrobiły w moim domu prawdziwą furorę. Posmakują również dzieciom. Kotlety ziemniaczano-brokułowe są okrągłe, mięciutkie w środku z rozpływającym się żółtym serem.

Kotlety ziemniaczane z brokułem aby nie były mdłe, powinny mieć wyrazisty smak. Nie zapominajcie o czosnku i cebuli. Ja dodaję też zioła prowansalskie oraz szczyptę chili.

Zobacz też:

kotlety ziemniaczane

kotlety warzywne.

(11 sztuk)

Składniki:

– 6 średnich ziemniaków

– 1 brokuł

– 150g startego sera żółtego

– 1 jajko

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– szczypta chili

– 2-3 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczano-brokułowe?

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie utłuc na puree. Odstawić do ostygnięcia. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Drobno posiekać nożem albo rozgnieść ubijaczką do ziemniaków.

Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać, następnie zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Ubite ziemniaki wraz brokułem przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.

Dodać do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz szczyptę chili. Powinna mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby gdyby masa była zbyt wodnista, dodać jeszcze nieco mąki pszennej. Dokładnie wyrobić masę dłońmi. Przy pomocy wilgotnych dłoni nabierać porcję masy i formować duże okrągłe kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej.

Kotlety ziemniaczano-brokułowe smażyć na rozgrzanym oleju na niezbyt dużym ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Kotlety podać z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Zupa z soczewicy
Nastepny Sałatka jarzynowa z białą fasolą

3 komentarze

  1. Ervisha
    17 listopada 2018
    Odpowiedz

    Dawno nie jadłam takich kotlecików z ziemniaka. Miłe urozmaicenie :)

  2. Królowa Karo
    17 listopada 2018
    Odpowiedz

    Mój junior uwielbia brokuła, więc spróbujemy wprowadzić mu tym sposobem nowe danie ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 listopada 2018
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że kotlety mu posmakują :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *