Kotlety warzywne


Kotlety warzywne

Zdrowe i pożywne. Kotlety warzywne to idealna propozycja dania obiadowego dla wegetarian. Są też zwykle lubiane przez dzieci. Kotlety z warzyw, czyli z papryki, marchewki, cebuli, czosnku, z dodatkiem startego żółtego sera i posiekanej natki pietruszki. Bardzo lubię je robić jako odmianę dla kotletów mięsnych. Niewielki dodatek majonezu sprawia, że kotlety są soczyste.

Pamiętajcie tylko, aby po podsmażeniu warzyw przestudzić masę. Będzie łatwiej formować kotlety. Bułki tartej dajcie „na oko”, czyli tyle by można było swobodnie wyrabiać kotlety. Kotlety warzywne możecie również wzbogacić o dodatek startych pieczarek, z tymże po ich przesmażeniu należy odlać wodę.

Serdecznie polecam wam również:

kotlety z kaszy jaglanej i brokuła

kotlety ziemniaczane.

(9 sztuk)

Składniki:

– po 1 czerwonej i żółtej papryce

– 2 marchewki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 100g żółtego sera

– 1 jajko

– 1 łyżeczka majonezu

– pęczek natki pietruszki

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do masy i obtoczenia kotletów

– olej do smażenia

Jak zrobić kotlety warzywne?

Warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, następnie papryki pokroić w niedużą kostkę. Marchewki oraz ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać papryki i startą marchewkę. Smażyć kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia.

Wbić jajko. Dodać starty żółty ser, 1 łyżeczkę majonezu, sól oraz pieprz. Dodać tyle bułki tartej, by swobodnie móc formować okrągłe bądź owalne kotlety. Najlepiej nabierać porcję masy wilgotnymi dłońmi. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej.

Kotlety warzywne smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Zupa z botwiny
Nastepny Kruche ciasteczka z jabłkami

8 komentarzy

  1. Ela Dziurkowska
    30 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Świetne, warzywne kotlety. Dobrze, od czasu do czasu, zjeść coś wegetariańskiego, a przy okazji smacznego :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 czerwca 2018
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  2. Iwona
    2 lipca 2018
    Odpowiedz

    Muszą być pyszne;) wyglądają niezwykle apetycznie:)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 lipca 2018
      Odpowiedz

      Są :-) Dziękuję :-)

  3. Ania
    4 lipca 2018
    Odpowiedz

    Takich typowo warzywnych to nie robiłam jeszcze ale ziemniaczane z dorszem to tak :)
    Apetycznie wyglądają Twoje kotleciki ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 lipca 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-) Rybne też czasem robię :-)

  4. Królowa Karo
    7 lipca 2018
    Odpowiedz

    Brzmi bardzo interesująco :) I świetny pomysł na przemycanie warzyw dla niejadków :)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 lipca 2018
      Odpowiedz

      Też tak uważam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *