Zupa z botwiny


Zupa z botwiny

To inaczej botwinka. Zupa z botwiny bezsprzecznie kojarzy mi się z wiosną. Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka. Zupa botwinka najbardziej smakuje mi na mięsnym bulionie, z dodatkiem warzyw.

Niektórzy serwują botwinkę z ugotowanym na twardo i przekrojonym na pół jajkiem. Do tej wersji  nie ma potrzeby dodawać już ziemniaków, choć jeśli chcecie nie widzę przeszkód.

Zupa z botwiny według mojego przepisu jest dosyć treściwa. Jeśli nie chcecie gotować botwinki na mięsie, z powodzeniem możecie ugotować bulion warzywny. Wówczas będziecie mieli smaczną wegetariańską zupę.

Zobacz też → Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2 pęczki botwinki (razem z buraczkami)

– 1 burak

– 2 l wody

– kawałek mięsa np. porcja rosołowa

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 ziarenek pieprzu

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 1 cebula

– 2 małe ziemniaki

– 1-2 ząbki czosnku

– małe opakowanie gęstej śmietany

– 1,5 łyżki octu*

– posiekany koperek i natka pietruszki

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

*opcjonalnie można dać sok z cytryny

Dodatkowo:

– gotowane jajka (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę z botwiny?

Przygotować mięsny bulion: Mięso umyć zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową szumy. Dodać obranego i przekrojonego na pół buraka. Dusić przez około 30 minut.

Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Umyć pozostałe warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Buraki z botwinki pokroić w plasterki albo kostkę. Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, seler i buraki. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Następnie dodać warzywa do mięsnego wywaru.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do zupy posiekane listki botwinki. Ugotowany burak wyłowić z zupy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Ugotowane mięso także wyłowić z zupy. Można je obrać, pokroić nożem i z powrotem dodać do botwinki.

Botwinkę zaprawić mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 1 łyżkę mąki, tak by nie było grudek. Dodać kilka łyżek gorącego wywaru oraz kubek śmietany. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Botwinkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem. Na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki. Zupę z botwinki można podawać solo lub z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem
Nastepny Kotlety warzywne

6 komentarzy

  1. Ela Dziurkowska
    23 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Zupa botwinkowa jest rewelacyjna, u mnie obowiązkowo z jajkiem i buraczkami pokrojonymi w plasterki. PYCHA :)

  2. Ewa
    23 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Jadłam taką ostatnio u mojej Teściowej, smakowała mi. Osobiście u siebie takiej nie robię;)
    Ta Twoja faktycznie wygląda na dość treściwą:)

  3. Ervisha
    23 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Dzisija robiłam taką w wersji wege ;)

  4. Ervisha
    23 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię :) Najlepsza zupka na tę porę roku :)

  5. Ania
    24 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam botwinkę i chłodnik i juz odliczam dni do wyjazdu bo wiem że u mamy na działce są młodziutkie licie które czekają na mnie :)
    W Norwegii niestety nie ma w sprzedaży botwinki :(

  6. Agnieszka Wieczorek
    24 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam! U mnie zawsze obowiązkowo z jajkami :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *