Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów


Dziś wegetariańska propozycja obiadu – pyszne kotlety z kaszy jaglanej, brokułów i papryki. Są proste w wykonaniu i zadowolą gusta niejednego…nawet mięsożercy :) Zainspirował mnie przepis z gazetki „Przepisy czytelników” (Nr 7/2012). Kotlety z racji zawartości papryki (ma w sobie dużo wody) potrafią się czasem rozpadać, trzeba wówczas dodać do masy więcej bułki tartej, bądź kaszy manny. Kasza jaglana dodana do masy powinna być najlepiej zimna, masa nie będzie wtedy za rzadka.

(ok.11 sztuk)

Składniki:

– 1 brokuł

– 3/4 szklanki kaszy jaglanej

– kostka drobiowa (można ewentualnie pominąć)

– 1 papryka czerwona

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 6 łyżek kaszy manny

– 3 łyżki bułki tartej (lub więcej)

– 1 jajko

– 1 łyżka musztardy

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

Kaszę jaglaną ugotować w bulionie z dodatkiem łyżeczki masła. Ostudzić. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Drobno posiekać nożem. Cebulę i paprykę drobno pokroić w niedużą kostkę. Wpierw podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę i smażyć kilka minut. Na koniec posolić i dodać mieloną słodką paprykę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, kaszę manną i bułkę tartą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i ziołami prowansalskimi. Uformować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-brokulowkotlety-z-kaszy-jaglanej-i-brokulow1kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-brokulow3kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-brokulow2
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto kostka alpejska
Nastepny Surówka z czerwonej kapusty

10 komentarzy

  1. Magda
    17 września 2012
    Odpowiedz

    az w brzuchu mi zaburczalo! :D pycha!

  2. Alina w Krainie Smaków
    17 września 2012
    Odpowiedz

    Od dwóch tygodni za mną chodzą… Może zrobię je jutro:)

  3. Olka
    17 września 2012
    Odpowiedz

    Bardzo oryginalny przepis, jeszcze nie widziałam takich kotletów.

  4. Lovelykate
    19 września 2012
    Odpowiedz

    Nietypowy, ciekawy przepis :) Bardzo mnie zaintrygował.

  5. Danuta Magda Slugocka
    8 października 2012
    Odpowiedz

    lubię takie cudacznie smaczne kotleciki z sosami gulaszowymi…

  6. biniu
    8 listopada 2012
    Odpowiedz

    kostka drobiowa bardzo wege :P

  7. Helen
    8 listopada 2012
    Odpowiedz

    Można dać także warzywną.

  8. Iga
    26 października 2015
    Odpowiedz

    Najlepsze w tych kotlecikach jest szybkość i łatwość przygotowania. Ugotowaną kaszę zmieszać z pozostałymi składnikami, ulepić i smażyć. Super! :)

  9. krzysiek
    14 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłem , smakowało wszystkim :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 stycznia 2016
      Odpowiedz

      :) Bardzo się cieszę, ja też dziś akurat zrobiłam te kotlety na obiad :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *